Inflace v eurozóně v únoru zpomalila na 2,6 procenta. Zlevnily hlavně energie

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu Zdroj: ČTK

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v únoru zpomalilo na 2,6 procenta z lednových 2,8 procenta. Přispěl k tomu další pokles cen energií, uvedl v pátek v rychlém odhadu evropský statistický řad Eurostat. Údaje za celou Evropskou unii předběžný odhad neobsahuje.

Analytici podle agentury Reuters očekávali zpomalení inflace až na 2,5 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,6 procenta.

Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, zpomalila v meziročním srovnání na 3,3 procenta z lednových 3,6 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku ceny meziročně vzrostly o 3,1 procenta.

Nejvíce se v únoru v meziročním srovnání zvýšily ceny potravin, alkoholu a tabáku, a to o čtyři procenta. Ceny ve službách stouply o 3,9 procenta a neenergetického průmyslového zboží o 1,6 procenta. Ceny energií naopak jako jediné klesly, a to o 3,7 procenta. Tempo jejich poklesu však zpomalilo z 6,1 procenta v lednu a v meziměsíčním srovnání naopak vzrostly o 1,5 procenta.

Z jednotlivých členských zemí byla inflace nejvyšší v Chorvatsku, kde činila 4,8 procenta. V Estonsku spotřebitelské ceny stouply o 4,4 procenta. Nejnižší byla inflace v Lotyšsku a v Itálii, kde činila méně než jedno procento.

Zpřesněnou zprávu s dalšími podrobnostmi a s údaji za celou Evropskou unii zveřejní statistický úřad 18. března.

Inflace v eurozóně se předloni postupně vyšplhala až na rekordních 10,6 procenta, od té doby už výrazně klesla a přiblížila se dvouprocentnímu cíli Evropské centrální banky (ECB). Šéfka ECB Christine Lagardeová počátkem roku uvedla, že banka by mohla v létě snížit úrokové sazby.

Srovnání inflace: Jak si stojí Česko globálně a v rámci Evropy?

Jaká je aktuální inflace v ostatních státech ve světě? Kde je inflace nejvyšší a naopak nejnižší? Projděte si náš článek, mapy a infografiky.