Inflace v Tokiu roste nejrychleji za 22 let

Ulice Tokia (ilustrační foto)

Ulice Tokia (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: anto via Flickr

Tokijský index spotřebitelských cen roste v dubnu meziročně o 2,7 procenta. Jde o nejrychlejší akceleraci cen v třetí největší ekonomice světa od roku 1992.

Inflaci popohnala rozvolněná politika japonské centrální banky a především pak dubnové zvýšení daně z prodeje, obdoby evropské DPH. Ještě minulý měsíc rostly v Japonsku ceny zboží meziročně o pouhé jedno procento.

Japonský premiér Šinzó Abé se může s kolegy ze svého kabinetu poplácat po zádech, že se jim povedlo nastartovat růst cen. Skutečnost může být ale o poznání pochmurnější. Čerstvá data ukazují první dopady zvýšení prodejní daně, která postihla spotřebu domácností. Japonci na konci března jen urychlili svou spotřebu a vzali obchody útokem, aby stihli nakoupit co nejvíce ještě se starou daní. Zvýšení daně podle analytiků pošle japonskou ekonomiku ve druhém letošním čtvrtletí do červených čísel.

Ministr financí Taro Aso si pochvaluje, že zvýšení daně o tři procentní body se rychle promítlo do cen. Na začátku dubna přitom japonská média přinášela zprávy o tom, že tokijští obchodníci využili zvýšení daně pro vyšší zdražení, než o kolik vzrostla daň. To může spotřebu ještě více utlumit.

Česká republika zanedlouho dožene Japonsko