Investoři loni z Ruska stáhli rekordních 152 miliard dolarů

Rusko, Moskva, GUM

Rusko, Moskva, GUM Zdroj: Josef F. Stuefer, wikimedia

Čistý odliv kapitálu z Ruska loni dosáhl rekordních 151,5 miliardy dolarů (3,7 bilionu korun). Oznámila to ruská centrální banka. Částka ukazuje, do jaké míry na ruskou ekonomiku doléhají mezinárodní protiruské sankce a napjaté vztahy se Západem kvůli krizi na Ukrajině.

Rychlejší odliv kapitálu vedl během roku spolu s klesajícími cenami ropy a ukrajinskou krizí k prudkému propadu kurzu ruského rublu. V loňském roce tak rubl vůči americkému dolaru oslabil o více než 40 procent, letos klesl už o dalších asi 11 procent.

Odliv kapitálu se mohl odrazit i v klesajících investicích a na výkonu ruské ekonomiky, která směřuje do recese. Ministr financí Anton Siluanov už koncem loňského roku varoval, že ekonomika by letos mohla klesnout až o čtyři procenta. Země by tak zažila první recesi od roku 2009.

Ruská centrální banka dnes zároveň uvedla, že přebytek obchodní bilance Ruska za uplynulý rok činil 185,6 miliardy USD. Přebytek běžného účtu platební bilance pak za stejné období činil 56,7 miliardy USD.

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev loni 27. března předpověděl, že ze země by za celý rok mohl odtéci zahraniční kapitál v objemu asi 100 miliard dolarů.