Írán zalévá betonem reaktor v Aráku, útlum čeká i další zařízení

Íránský jaderný reaktor v Araku

Íránský jaderný reaktor v Araku Zdroj: Nanking2012, Wikiemdia Commons (CC BY-SA 3.0)

Írán odstranil vnitřní část těžkovodního reaktoru v Aráku a uvolněný prostor plní betonem. S odkazem na dobře informované zdroje to oznámila íránská agentura Fars. Írán tímto postupem dodržuje dohodu o omezení svého jaderného programu, která mu přinese zrušení mezinárodních sankcí.

Dohoda byla uzavřena loni v červenci se šesti velmocemi (USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo). Írán se zavázal k omezení části svých jaderných provozů, k nimž patří také Arák s těžkovodním reaktorem.

Zařízení v Aráku bude přestavěno tak, aby nemohlo sloužit k výrobě plutonia využitelného pro atomovou bombu. Jádro reaktoru musí být podle dohody odstraněno a zabetonováno, aby nemohlo být v budoucnu použito znovu.

Dále má podle dohody Írán odstavit část centrifug na obohacování uranu v Natanzu a podzemní pracoviště ve Fordo přestavět na výzkumné středisko. Musí také vyvézt 12 tun svých zásob obohaceného uranu a nainstalovat monitorovací systémy v uranových dolech.

Výměnou budou zrušeny mezinárodní sankce, které byly na Írán uvaleny za jeho předchozí neochotu vyjasnit sporné body jaderných aktivit.