Íránci přiměli obchodníky zavřít stánky. Protestovali proti poklesu kurzu měny

Pondělní protesty v Teheránu proti poklesu kurzu měny

Pondělní protesty v Teheránu proti poklesu kurzu měny Zdroj: Iranian Labor News Agency

Íránci se v pondělí shromáždili na teheránském historickém tržišti a přinutili obchodníky zavřít stánky. Podle íránské agentury ISNA šlo o protest vyvolaný novým poklesem domácí měny vůči dolaru. Na černém trhu se dolar začal prodávat za 90 tisíc íránských ríjálů bez ohledu na to, že se vláda snaží kurz kontrolovat.

Vleklé hospodářské problémy vyvolaly protesty po celém Íránu už na přelomu roku. V asi 75 městech se jich zúčastnily desítky tisíc lidí a úřady tehdy omezily přístup k sociálním sítím, aby zabránily občanům organizovat se k dalším akcím. Šlo o největší demonstrace od sporných prezidentských voleb z roku 2009.

Z dnešního protestu se na sociálních sítí objevilo video zachycující demonstranty pokřikovat na jednoho obchodníka, který odmítal svůj stánek zavřít. Křičeli na něj "Zbabělče".

Při protestech v prosinci a v lednu přišlo při policejních zásazích o život nejméně 25 lidí a 5000 účastníků skončilo ve vězení.

Ekonomické problémy Íránců se příliš nezlepšily, i když země v roce 2015 přistoupila na dohodu, která zpomalila její jaderný program. Výměnou za to měly být zrušeny mezinárodní protiíránské sankce. Letos od dohody ale odstoupily USA, jejichž prezident Donald Trump dohodu kritizuje od své předvolební kampaně. Ostatní signatáři sice tvrdí, že chtějí dohodu udržet v platnosti, ale mnoho velkých firem se už kvůli kroku USA začalo z Íránu stahovat.

Íránský ríjál se propadá velkou rychlostí, napsala agentura Reuters. Ještě minulý týden činil kurs k dolaru 75.000:1, před odstoupením USA od dohody to bylo 65.000:1.