Islamisté chtěli zabít britskou premiérku Mayovou. Policie jejich plán překazila

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová Zdroj: Reuters

Britská policie zmařila plán islamistů na atentát proti premiérce Therese Mayové. Vyšetřování prý skončilo minulý týden zatčením dvou mužů, kteří byli v úterý obviněni z přípravy teroristického útoku.

Sebevražedný atentátník měl podle informací Skynews před sídlem britských premiérů na Downing Street odpálit improvizovanou nálož. Vzniklého chaosu pak měli teroristé využít k vražednému útoku na Mayovou.

Na vyšetřování teroristického plánu, které trvalo několik týdnů, se podílela policie, Scotland Yard a agenti tajné služby MI5, uvedla britská televize. Zadrženi byli dvacetiletý Zakariyah Rahman z Londýna a o rok starší Mohammed Aqib Imran z Birminghamu. Před soudem ve Westminsteru by měli stanout dnes.

Plán na atentát byl údajně jedním z devíti teroristických činů, o jejchž odvrácení v úterý informoval na schůzi vlády ředitel MI5 Andrew Parker. Už dříve uvedl, že ohrožení islamistickým terorismem je vyšší než kdy v minulosti. Hovořil dokonce o "dramatickém nárůstu ohrožení".

MI5 podle něj v současnosti vyšetřuje 500 případů spojených s terorismem, do kterých je zapleteno 3000 lidí. Spojené království se letos stalo terčem pěti dokonaných atentátů.