Islamisté po náletech posílili jednotky u Kobani, poslali i tanky

Islámští radikálové

Islámští radikálové Zdroj: CTK

Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii postupují k městu Ajn al-Arab (známého i pod kurdským názvem Kobani) blízko tureckých hranic. Už jsou prý jen osm kilometrů od jeho jižního předměstí. Pro agenturu Reuters to dnes uvedl kurdský vojenský velitel Ocalan Iso. Po náletech, které provedly v jiných částech země USA a jejich spojenci, prý radikálové poslali do oblasti kolem Kobani další bojovníky a tanky.

„Počet jejich bojovníků se zvýšil, od bombardování města Rakka narostl i počet jejich tanků,“ uvedl Iso, jeden z velitelů, který má na starosti obranu Kobani. Oblast Rakka, která je baštou extremistického hnutí, se stala terčem leteckých úderů, které provedli Američané a jejich arabští partneři v noci na úterý.

Islamisté vyostřili svou ofenzivu v oblasti v posledních dnech, během kterých obsadili desítky kurdských vesnic a začali bezprostředně ohrožovat právě i Kobani. V důsledku bojů uteklo do sousedního Turecka již na 150 tisíc kurdských uprchlíků, zejména žen, dětí a starších lidí, napsala agentura AP.

Kobani, ze kterého je nyní město duchů, přitom dosud platilo za klidné místo, kterému se boje vyhýbají: kvůli tomu se tam přemístilo kolem 200 tisíc lidí z jiných regionů Sýrie. Podle svědků, kteří z města uprchli, bojovníci z IS postupují velmi nekompromisně; vypalují domy a vraždí civilisty.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (OSDH), která konflikt v zemi dlouhodobě monitoruje, rovněž zveřejnila informaci, že v oblasti Kobani došlo v noci na dnešek k několika leteckým úderům, jejichž terčem byly pozice islamistů. Organizaci to prý potvrdili místní lidé. Letouny údajně nepatřily syrskému režimu a přiletěly směrem z Turecka. Američané ani jejich spojenci ale zatím žádné další nálety na ozbrojence v Sýrii nepotvrdili. A rovněž turecké úřady odmítly, že by byl jejich vzdušný prostor použit k útokům.