Islamisté se v Německu snaží verbovat běžence, varuje rozvědka

Islamisté prý verbují i mezi uprchlíky na nádraží v Mnichově

Islamisté prý verbují i mezi uprchlíky na nádraží v Mnichově Zdroj: ctk

Radikální islamisté žijící v Německu se snaží verbovat migranty přicházející do země. Uvedl to zástupce Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který vykonává v Německu funkci civilní kontrarozvědky. Takzvaní salafisté, kteří prosazují návrat k raným formám islámu, se při pokusech o radikalizaci obrací prý především na mladé lidi.

„Salafisté se snaží oslovovat mimo jiné i mladé uprchlíky bez doprovodu, kteří do naší země přicházejí bez rodin, a proto obzvlášť touží po kontaktu a podpoře,“ uvedl mluvčí bavorské pobočky BfV. Radikálové přitom působí především v azylových střediscích, narazit na ně lze prý ale už i přímo na mnichovském nádraží, kam přijíždí vlaky s tisícovkami migrantů putujících po takzvané balkánské stezce.

„To, v jaké jsou uprchlíci situaci, se snaží salafisté využít a zneužít pro své vlastní účely,“ dodal mluvčí.

Salafistický kazatel známý svými nenávistnými řečmi po celém Německu na svém facebookovém účtu údajně nedávno vyzval, aby se jeho příznivci snažili získat mezi migranty další sympatizanty. Uvedl i konkrétní kroky, jak při setkání s nimi postupovat.

Podle nedávné zprávy BfV počet islámských radikálů v Německu stále roste. Salafistů je v zemi už asi 7500. V roce 2011 jich přitom byly jen stovky. „Tito lidé pomáhají šířit propagandu Islámského státu,“ uvedl předseda úřadu Hans-Georg Maassen.