Islamisté zabíjeli v Keni, při útoku na univerzitu zahynulo nejméně 147 lidí

Místní lidé darují krev na pomoc zraněným

Místní lidé darují krev na pomoc zraněným Zdroj: ctk

Útok islamistů na univerzitu v Keni si vyžádal 147 mrtvých, především z řad studentů. Oznámil to keňský ministr vnitra. Zásah bezpečnostních sil proti pachatelům skončil "úspěšně", uvedlo keňské ústřední operační centrum pro mimořádné události, které nyní chce evakuovat z místa všechny studenty a další osoby.

Keňský ministr vnitra Joseph Nkaissery upřesnil, že prakticky všechny oběti tvoří studenti. Mezi mrtvými je také pět členů ozbrojených složek, z toho dva policisté, voják a dva strážci. Kromě toho byli zabiti čtyři útočníci. Jde o nejhorší bilanci mrtvých při teroristickém útoku na keňském území, který podniklo radikální hnutí Šabáb. Tyto islamistické milice mají základny v sousedním Somálsku.

Útočníci podle úřadů zadrželi v ubytovnách mnoho studentů jako rukojmí. Keňská policie pohřešovala stovky z celkem 815 studujících, řada z nich ale patrně z areálu uprchla. V oblastech u somálské hranice, kde k útoku došlo, úřady preventivně vyhlásily výjimečný stav, uvedla místní policie.

Odhady o počtu členů útočícího komanda se liší - jdou od pěti do deseti lidí. Somálský ministr vnitra Joseph Nkaissery oznámil, že po zabití čtyř útočníků „bylo zažehnáno 90 procent hrozby“, přičemž zatím nebyl zjištěn přesný počet teroristů. Ministr nechtěl spekulovat o tom, kolik útočníků tedy ještě uvnitř areálu může zbývat a zda ještě drží nějaká rukojmími. Bojová operace proti útočníkům podle něj ale pokračuje a „stát se může cokoli“.

Garissa leží asi 150 kilometrů západně od somálské hranice. Severní a východní oblasti Keni, které se Somálskem sousedí, jsou poměrně často vystaveny útokům Šabábu napojeného na Al-Káidu. Islamisté se tak mstí za zapojení Keni do potírání islamistů v Somálsku.

Ozbrojenci oblečení do vojenských uniforem ráno napadli nejprve univerzitní mešitu. Zástupce hnutí Šabáb uvedl, že jejich bojovníci zadrželi „křesťanské rukojmí“ a muslimy propustili.

V Keni radikálové spáchali už několik velkých atentátů. Útok na nákupní centrum Westgate v metropoli Nairobi v roce 2013 stál životy 67 lidí, přičemž 170 dalších jich bylo zraněno. Organizátora této akce v březnu zabil bezpilotní letoun americké armády.

V letech 2012 až 2014 zahynulo při útocích milic Šabáb na keňském území podle policejních statistik přes 300 lidí. Z toho jen v Garisse jich radikálové zabili skoro čtyři desítky.