Islámský stát prý může zaútočit špinavou bombou, radioaktivní materiál má

Vlajka islámského státu v Iráku

Vlajka islámského státu v Iráku Zdroj: ctk/ap

Ozbrojencům z radikálního Islámského státu (IS) se prý podařilo získat tolik radioaktivního materiálu, aby jim to stačilo na výrobu takzvané špinavé bomby. Ta způsobuje zamoření rozmetáním radioaktivních látek klasickou výbušninou.

Informuje o tom britský The Independent s odvoláním na zprávy australských tajných služeb. Podle australské ministryně zahraničí Julie Bishopové je NATO znepokojené tím, co se děje s materiálem, který bojovníci IS při svém postupu Irákem a Sýrií ukořistili z různých výzkumných center a nemocnic.

„Nebrali jenom hotovost z místních bank,“ připomněla šéfka australské diplomacie. Touto záležitostí se minulý týden zabývala Australská skupina sdružující čtyři desítky zemí, které se zasazují o to, aby nebyly ve světě používány chemické a biologické zbraně. Bishopová na této schůzce varovala, že IS je schopný vyrobit chemické zbraně.

Jak islamisté oslaví své výročí?

IS v posledním čísle svého propagandistického časopisu dal najevo, že chce vyvinout zbraně hromadného ničení a indičtí činitelé už dříve upozorňovali, že existuje možnost, že by radikálové mohli získat jadernou zbraň Pákistánu.

Experti upozorňují, že IS může s blížícím se začátkem ramadánu a prvního výročí vyhlášení chalífátu zesílit své aktivity. „Je pravděpodobné, že při příležitosti začátku i konce ramadánu se IS pokusí o zásadní vojenské akce v Iráku a Sýrii,“ uvedl americký Institut pro studium války. Muslimský postní měsíc začíná 17. června.