Islámský stát zabil jemenského guvernéra

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Při útoku na jeho konvoj byl zabit guvernér jihojemenské provincie Aden, o život přišlo i několik jeho osobních strážců. K atentátu se později přihlásila skupina Islámský stát (IS). V prohlášení uvedla, že její bojovníci odpálili výbušninu nastraženou v autě při průjezdu konvoje guvernéra Džafara Saada rezidenční čtvrtí Tavahí.

Silná exploze nastala, když jel guvernér do svého úřadu. Podle agentury AP zahynulo také šest jeho bodyguardů. Přesnou příčinu výbuchu úřady zjišťují. První zprávy hovořily o domněnce, že guvernérův konvoj byl zasažen raketou nebo granátem.

Přístav Aden byl do července, kdy jej osvobodila koalice pod vedením Saúdské Arábie, pod kontrolou šíitských povstalců. Nedávno se tam uchýlila mezinárodně uznávaná jemenská vláda i prezident po návratu z exilu. Ve městě ale podle místních lidí panuje stále chaos a v ulicích jsou vyzbrojení radikálové. Zmatku v Adenu podle AP využívá především místní odnož radikální organizace Al-Káida, jejíž přítomnost ve městě je stále silnější.

Občanská válka v Jemenu coby nejchudší zemi na Arabském poloostrově si vyžádala nejméně 5400 obětí. Šíitské oddíly před rokem obsadily metropoli Saná a postupovaly pak dál na jih a západ státu. Ve prospěch prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího a jeho vlády zasáhla v zemi mezinárodní koalice pod vedením Saúdské Arábie. Aden se podařilo osvobodit v létě.