Itálie začne od května obnovovat průmyslovou výrobu, řekl premiér Conte

Italský premiér Giuseppe Conte se rozhodl uzavřít obchody, bary i kadeřnictví (11.3.2020)

Italský premiér Giuseppe Conte se rozhodl uzavřít obchody, bary i kadeřnictví (11.3.2020) Zdroj: Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte.
Italský premiér Giuseppe Conte.
3
Fotogalerie

Itálie začne od pondělí 4. května v rámci uvolňování opatření zavedených kvůli koronaviru obnovovat průmyslovou výrobu, školy v zemi se ale opět otevřou až v září. Řekl to premiér Giuseppe Conte.

"V této chvíli pracujeme na tom, aby se podařilo znovuotevřít velkou většinu podniků od zpracovatelského průmyslu až po stavební," řekl Conte italskému deníku La Repubblica. Detaily plánu by měly být zveřejněny v příštích dnech, dodal. Společnosti budou muset podle italského premiéra ještě před svým otevřením přijmout přísná zdravotně-bezpečnostní opatření.

Itálie byla první evropskou zemí, kterou pandemie koronaviru těžce zasáhla. Celostátní karanténa platí v zemi od první půlky března a Conte se již dříve nechal slyšet, že řada karanténních opatření zejména v oblasti společenského života bude muset zůstat v platnosti až do doby, kdy bude dostupná vakcína na nemoc covid-19.

Jak poznamenala agentura Reuters, znovuotevření italské ekonomiky ostře sleduje množství zemí po celém světě, některé státy zasažené nákazou nicméně k určitému uvolnění přijatých opatření přistoupily již dříve.

Itálie v sobotu oznámila nejméně obětí koronaviru od března. Počet mrtvých narostl jen o 415. Nejnižší za pět dní byl i počet nově nakažených, pozitivních testů bylo od pátku 2357.