Itálie chystá návrat k běžnému životu, těžce zkoušený Milán protestuje

Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19

Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19 Zdroj: Reuters

Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
Život v Milánu silně zasaženém nemocí Covid-19
10
Fotogalerie

Italský premiér Giuseppe Gonte plánuje restartovat ekonomiku své země, v níž se život kvůli pandemii koronaviru prakticky zastavil. Situaci mu ale komplikuje vývoj šíření nemoci v Milánu, který je ekonomickým centrem Itálie.

Zatímco nemoc Covid-19 je ve zbytku Itálie v posledních týdnech již na ústupu, Milán zasáhla vlna nových případů a aktuálně jsou město i stejnojmenná provincie oblastí s nejvyšším počtem nakažených v celé zemi.

Počet všech úmrtí bez ohledu na příčinu byl v březnu v samotném Milánu dvojnásobný ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Během období 30 dnů do 16. dubna bylo tempo růstu nových případů o třicet procent vyšší než činí národní průměr. Město již kvůli tomu muselo zakázat kremace těch zesnulých, kteří nejsou rezidenty.

V zemi se nyní intenzivně debatuje o způsobu, jak uvolňovat karanténní opatření, která jsou v současné přísné podobě v platnosti do 3. května. Premiér Conte chce poté začít pravidla uvolňovat. Ze strany politiků regionu Lombardie, jejímž je Milán hlavním městem, čelí dokonce tlaku, aby k uvolnění přistoupil ještě dříve a v co největším rozsahu.

Podobný postoj jako vláda v Lombardii zastává i guvernér regionu Benátsko Luca Zai, když řekl, že chce některá opatření uvolnit už před tímto datem, protože situace v regionu je příznivá.

V samotném Milánu se ale obávají, že příliš rychlé odvolání krizových opatření by mohlo způsobit katastrofu. „Ještě před několika týdny mě regionální vláda žádala, abych zastavil provoz veškeré veřejné dopravy s odůvodněním, že situace není pod kontrolou. A teď chtějí vše restartovat?“ podivoval se na Facebooku starosta Milánu Giuseppe Sala.

Regionální vláda Lombardie přitom čelí kritice, že na začátku pandemie reagovala příliš pomalu a tím umožnila šíření nemoci do dalších oblastí Itálie. První případy v Itálii se objevily v pásu městeček na jih a východ od Milánu, lombardská vláda na to v únoru reagovala vyhlášením lokálních karantén. Izolaci celého regionu ohlásila až 8. března, podle mnohých příliš pozdě.

Nynější úvahy o brzkém rozvolnění opatření pobuřují především vlády málo zasažených regionů na jihu Itálie - například guvernér Kampánie Vincenzo De Luca na sever Itálie vzkázal, že pokud se tam karanténa nebude v plném rozsahu dodržovat, nebude do svého regionu vpouštět obyvatele z jiných částí země.