Italská ekonomika poprvé od roku 2009 klesla

Itálie

Itálie

Italská ekonomika ve třetím čtvrtletí klesla o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupla o 0,3 procenta. Italský HDP tak zaznamenal první pokles od konce roku 2009. Podle agentury Reuters se snižuje hlavně domácí poptávka a očekává se, že Itálii kvůli dluhovým problémům, ale i situaci v celé eurozóně, čeká vleklá recese.

Meziročně italský HDP ve třetím čtvrtletí podle italského statistického úřadu Istat stoupl pouze o 0,2 procenta. Mezičtvrtletně klesaly všechny součásti HDP kromě exportu, který rostl o 1,6 procenta.

„Můžeme bez nějakého přehánění říct, že Itálie už sklouzla do recese,“ komentoval to pro Reuters analytik Paolo Mameli z Intesa Sanpaolo. „Čekáme, že HDP bude pokračovat v poklesu i v následujících třech až čtyřech čtvrtletích,“ dodal.

„Ekonomika Itálie tak nejspíš zamířila do recese o jedno čtvrtletí dříve než ekonomika eurozóny,“ dodal analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Vývoj růstu HDP Itálie(meziročně)

Vývoj růstu HDP Itálie (meziročně)Vývoj růstu HDP Itálie (meziročně) | istat.itZdroj: istat.it

Italská vláda očekává, že tamní ekonomika v roce 2012 klesne o 0,4 procenta. Některé profesní organizace jsou ale ještě daleko pesimističtější. Například sdružení italských podniků Assonime předpovídá pokles o dvě procenta. S poznámkou „pokud budeme mít štěstí“.

Itálie se už několik měsíců potýká s vážnými finančními problémy. Její dluh v poměru HDP je přes 120 procent, což je po Řecku druhý nejhorší výsledek v eurozóně.

Řím usiluje o vyrovnaný rozpočet a přijal kvůli tomu výrazná úsporná opatření. Přes třicet miliard eur mají zajistit větší škrty i vyšší daně. Ty se plně projeví až příští rok a budou tak mít další negativní efekt na ekonomický růst.

Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii. Německo dosáhlo ve třetím čtvrtletí hospodářského růstu o 0,5 procenta, ve Francii činil růst 0,4 procenta.