Italská plavidla míří do libyjských vod. Pomůžou v boji proti převaděčům

Uprchlíci při plavbě z Turecka do Řecka

Uprchlíci při plavbě z Turecka do Řecka Zdroj: ctk/ap

Afričtí uprchlíci na záchranné lodi mávají rybářůmcestou do španělského přístavu Tarifa
Iráčtí uprchlíci oslavili první den Ramadánu (29. června 2014)
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
Uprchlíci, kteří do Evropy dopluli přes Středozemní moře
5
Fotogalerie

Italský parlament dnes schválil vládní návrh na vyslání armádních plavidel do libyjských vod. Italští vojáci mají podpořit libyjskou pobřežní stráž v boji proti převaděčům migrantů. Návrh v Poslanecké sněmovně podpořilo 328 poslanců, 113 bylo proti a 22 se zdrželo. Senát později hlasoval v poměru 191 pro a 47 proti návrhu.

Vyslání zásobovací lodi a hlídkového plavidla schválili minulý týden zástupci vlády po žádosti Tripolisu. Italská ministryně obrany Roberta Pinottiová v úterý ujistila, že nejde o žádný zásah do svrchovanosti Libye. Italští vojáci podle ní budou moci použít sílu pouze v případě, že budou sami napadeni.

Pinottiová a ministr zahraničí Angelino Alfano dříve uvedli, že italská mise se rodí "v atmosféře naprosté důvěry" a že "všechny aktivity se budou odvíjet od požadavků místních úřadů". Jaké tyto požadavky jsou, to má v Tripolisu zjišťovat speciální italský vyslanec.

Většina z více než 93 tisíc migrantů, kteří zatím letos připluli k italským břehům, započala svou plavbu přes Středozemní moře v Libyi. Ta se zatím nevzpamatovala z chaosu vyvolaného svržením Muammara Kaddáfího v roce 2011 a pašeráci lidí toho ve velkém využívají.