Italská pobřežní stráž v posledních dnech zachránila 6000 migrantů

Ilustrační foto (Italská pobřežní stráž)

Ilustrační foto (Italská pobřežní stráž) Zdroj: difesa.it

Italská pobřežní stráž zachytila od čtvrtka do dneška u libyjského pobřeží na šest tisíc migrantů. Oznámila také, že z moře vyzvedla i dva utopené uprchlíky. Španělské námořnictvo dnes mezitím sdělilo, že zachránilo 44 migrantů natěsnaných ve dvou menších člunech. Naproti tomu libyjské úřady informovaly, že v červenci vyplavilo moře kolem města Sabráta více než 120 utopených lidí.

„Zachránili jsme z moře pět běženců, tři z nich jsme oživili, dva byli mrtví,“ uvedla podle agentury AFP na twitteru italská pobřežní stráž k jedné záchranné akci. Sardinský tisk napsal, že od sobotního odpoledne se k břehům Sardinie dostalo 40 alžírských běženců ve třech člunech.

Záchranné lodě hlídkující u libyjského pobřeží narazily v neděli ráno na čtyři gumové čluny a rybářskou loď, všechny přetížené uprchlíky a záchranné operace pokračovaly i v poledne. Počet zachráněných zatím nebyl zveřejněn, humanitární organizace na pomoc migrantům překonávajícím moře Moas ale oznámila, že její loď Responder zachránila víc než 700 lidí, což by od čtvrtka zvýšilo počet migrantů zachycených na moři na víc než 6000.

Španělská námořní záchranná služba podle agentury AP informovala, že před dnešním rozbřeskem nejprve zachránila z jednoho menšího člunu 25 migrantů a o několik hodin později z dalšího, podobného plavidla 19. Nejsou hlášeni žádní mrtví. Lodě s těmito lidmi se chtěly dostat na španělské pobřeží ještě během noci.

Jak riskantní je pro migranty cesta přes Středozemní moře za vysněným lepším životem v bohatších zemích Evropské unie, dokazuje informace, že v červenci vyplavilo moře u západolibyjského města Sabráta více než 120 těl. Starosta města Husajn Svádí podle agentury Reuters uvedl, že mrtví se na břehu objevují denně, a tento týden jich bylo během jednoho dne dokonce 53.

Podle poslední zprávy Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dorazilo od začátku roku k italským břehům víc než 89 tisíc běženců, většinou ze subsaharské Afriky, což víceméně odpovídá počtu 93 tisíc uprchlíků zachycených za stejné období v loňském roce.

Ve Středozemním moři se za tuto dobu utopilo víc než 3000 běženců, což je o více než 50 procent více než za stejné období v loňském roce, oznámila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Uprchlíci se letos znovu začali vydávat ve velkém na moře, protože se jim uzavřela cesta přes Balkán.

Mořský strážce. NATO zahájí ve Středomoří námořní operaci