Italská vláda válčí s odbory o reformy pracovního trhu

Demonstrace proti italským reformám

Demonstrace proti italským reformám Zdroj: ctk

Italové se bouří proti reformě pracovní legislativy a rozpočtu na příští rok. Naposledy odboráři uspořádali v pátek protest v Neapoli, na 12. prosince plánují generální stávku. Vláda podle nich svou politikou nahrává bohatým a chce zemi měnit bez diskuze se sociálními partnery. „Premiér si uvědomuje, že nemá podporu poctivých lidí, zaměstnanců a těch, kteří hledají práci,“ vzkázal do Říma z Neapole předák odborů kovodělníků Maurizio Landini.

Premiér Matteo Renzi připravuje zákon, který by zaměstnavatelům umožnil snazší propouštění. Reformy mají oživit hospodářský růst. Země se navíc potýká s vysokou nezaměstnaností mladých, což je podle odborníků dané mimo jiné právě strnulým zákoníkem práce. Předpisy chrání letité zaměstnance, zatímco absolventi pracují na krátkodobé kontrakty bez jakýchkoli jistot. Parlament by o reformách měl hlasovat 9. prosince.

Mnoho mladých ale nevěří, že zákon pro ně něco změní, podle kritiků jen poškodí už zaměstnané. Odborářům se nelíbí ani návrh rozpočtu na příští rok, který vláda upravila ve snaze vyhnout se sporu s Bruselem kvůli výši deficitu. Podle aktuálního průzkumu podpora kabinetu klesla na 43 procent v porovnání se říjnovými 56 procenty. To je nejhorší skóre od Renziho únorového nástupu do funkce.

Boj o pracovní místa

Roztržka s odbory je vážná, protože jsou tradičním spojencem Renziho středolevé Demokratické strany (PD). Premiér ale nehodlá zástupcům zaměstnanců ustupovat a prohlašuje, že ho v reformním úsilí nic nezastaví. Tvrdí, že zatímco se snaží snižovat nezaměstnanost, vymýšlejí si odbory záminky ke stávce. „Pracovní místa nezachráníte vytvářením sporů a soutěží o to, kdo bude křičet hlasitěji, ale tím, že udržíte továrny otevřené a vyřešíte průmyslovou krizi,“ vzkázal šéf vlády.

Podle mnoha byznysmenů ale není vládní plán dostatečný. K zajištění růstu prý bude potřeba dalších kroků, mimo jiné snižování nákladů na pracovní sílu a omezení přebujelé byrokracie. Někteří odborníci míní, že dopad zákona na pracovní trh bude zanedbatelný, a spory kolem něj jsou tak zbytečné.