Izrael hlásí zabitého vojáka, v Gaze už je přes 50 mrtvých Palestinců

Výbuchy izraelských střel v Pásmu Gazy

Výbuchy izraelských střel v Pásmu Gazy Zdroj: ctk/AP

Izraelská pozemní ofenziva v palestinském Pásmu Gazy má podle armádních zdrojů první oběť z řad vojáků, dvacetiletého Ejtana Baraka. Na palestinské straně stála životy už 51 lidí, 13 hledaných osob izraelští vojáci zatkli. Na žádost Turecka a Jordánska se dnes kvůli izraelské pozemní operaci v Gaze zahájené ve čtvrtek večer sejde k mimořádnému zasedání Rada bezpečnosti OSN.

Osm členů jedné palestinské rodiny zabil dnes večer podle agentury AFP granát vypálený z izraelského tanku ve městě Bajt Hanún. Palestinské zdroje kromě jiných obětí uvedly, že tankové granáty zabily na východě Pásma Gazy čtyři děti ve věku od dvou do 13 let. Tři členové jedné rodiny také zahynuli při večerním náletu na jihu Gazy.

Americký prezident Barack Obama vyzval Izrael, aby se snažil omezit na minimum oběti z řad civilistů. Přesvědčení, že se Izrael bude tímto hlediskem řídit, prý Obama vyjádřil v předchozím telefonátu s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Na mimořádné tiskové konferenci v Bílém domě věnované především katastrofě civilního letadla na východě Ukrajiny ale Obama zároveň podpořil právo Izraele na sebeobranu.

Izrael v noci na dnešek pokračoval v ostřelování palestinského Pásma Gazy. Ve čtvrtek večer ale po deseti dnech bombardování nařídil premiér Netanjahu a ministr obrany Moše Jaalon zahájit i pozemní operaci. Na území Pásma Gazy tak vjely první izraelské tanky.

Ostrá reakce Turecka

Izraelská pozemní operace vyvolala ostrou kritiku Turecka. Premiér Recep Tayyip Erdogan dnes podle listu Haarec obvinil Izrael ze státního terorismu, genocidy a ohrožování míru na Blízkém východě. Už ve středu přitom Erdogan přirovnal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a členy vládní koalice k Hitlerovi.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman v reakci obvinil Erdogana z „podněcování“ a oznámil, že nařídil omezení diplomatické přítomnosti v Turecku na minimum.

Likvidace sítě tunelů

Izraelští vojáci mají v Pásmu zlikvidovat zejména síť tunelů, které palestinští radikálové využívají k pronikání do Izraele, což „se nedá uskutečnit jen ze vzduchu“, řekl Netanjahu na dnešní tiskové konferenci.

„Terčem operace se dosud stalo 21 odpalovacích zařízení a devět tunelů,“ uvedly ozbrojené složky. List Times of Israel s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj uvedl, že operace se nyní soustředí jen na oblast do dvou kilometrů od hranic. Ofenziva by prý mohla trvat jeden až dva týdny.

Z domovů už uteklo přes 40 tisíc Palestinců
České ministerstvo zahraničí poskytne palestinským uprchlíkům, kteří museli kvůli nynějšímu konfliktu opustit své domovy, pomoc za tři miliony Kč. Peníze jim předá prostřednictvím Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Jeho mluvčí Chris Gunness sdělil, že od zahájení izraelské pozemní operace se počet lidí utíkajících z domovů téměř zdvojnásobil a překročil 40 tisíc. Útočiště nacházejí ve 34 centrech UNRWA v Gaze, agentura potřebuje na zajištění jejich základních potřeb 60 milionů dolarů (1,2 miliardy korun) na měsíc.
Významné izraelské nevládní organizace na obranu lidských práv požadovaly vytvoření humanitárních koridorů pro evakuaci zraněných Palestinců. Ve společném dopise adresovaném ministru obrany Jaalonovi žádají i humanitární koridor pro přemístění Palestinců z bombardovaných zón do zabezpečených oblastí a zajištění toho, aby zdravotnické a záchranné týmy (v Gaze) mohly plnit své poslání bez ohrožení vlastních životů.

Americký ministr zahraničí John Kerry v telefonickém rozhovoru s izraelským premiérem podle listu Haarec prohlásil, že očekává, že pozemní operace bude přesně cílená. Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás žádá okamžité ukončení pozemní akce Izraele, která podle něj přinese jen další krveprolití a značně zkomplikuje snahy o dosažení příměří.

Na území Izraele, zejména do okolí města Ašdod, bylo od začátku pozemní operace vypáleno nejméně 50 raket z Pásma Gazy, nikdo ale nebyl zraněn. Úřady v izraelské metropoli Tel Avivu kvůli bezpečnosti zakázaly v centru města a v jižních čtvrtích o víkendu shromáždění více než 1000 lidí. Přísná bezpečnostní opatření platí i v Jeruzalémě, kam byly povolány policejní posily.

Celkem izraelské letectvo dosud podniklo více než 2000 náletů na cíle v Gaze. V bojích od 8. července, kdy operace Protective Edge (Ochranné ostří) začala, zemřelo podle palestinských zdrojů na na 292 lidí a dalších nejméně 2200 utrpělo zranění. Radikálové z hnutí Hamas vypálili na Izrael přes 1500 raket a zabili jednoho civilistu.