Izrael schválil příměří předložené Egyptem, Hamas váhá

Boje v Pásmu Gazy

Boje v Pásmu Gazy Zdroj: ctk

Izraelská vláda schválila návrh příměří s palestinským hnutím Hamas, které předložil Egypt. I přesto bylo na Izrael od rána vypáleno na 50 raket, armáda proto po šesti hodinách klidu zbraní rozhodla, že letecké údery na Pásmo Gazy obnoví. Hamas zatím k navrhovanému klidu zbrani nezaujal jasný postoj. Dnešní ostřelování si také vyžádalo první civilní oběť na straně Izraele.

Mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí uvedl, že hnutí příměří odmítá, protože je pro něj nepřijatelné. Jeden z vysokých představitelů organizace Músá abú Marzúk, který je nyní v Káhiře, se ale později nechal slyšet, že svůj oficiální postoj Hamas ještě nezaujal a že o návrhu se stále debatuje.

Rakety vypálené z Gazy začaly na izraelské území opět dopadat již asi hodinu po izraelském oznámení o schválení příměří. Nikdo nebyl zraněn, uvedla tehdy armáda. Nedlouho po poledni pak izraelský premiér vojákům nařídil obnovit letecké údery. „Izraelské jednotky opět útočí,“ potvrdila armádní mluvčí poté, co byly v Pásmu zasaženy nejméně dva cíle. Šrapnel z palestinské rakety, která dopadla nedaleko hraničního přechodu Erez, večer smrtelně zranil 37letého Izraelce.

Premiér Netanjahu označil egyptský návrh na příměří za příležitost, jak „demilitarizovat“ Pásmo Gazy. „Jestliže ale Hamas nepřijme návrh na příměří, což nyní vypadá, že tomu tak je, Izrael bude mít veškerou mezinárodní legitimitu k tomu, aby rozšířil vojenskou operaci s cílem dosáhnout požadovaného klidu zbraní,“ pohrozil šéf izraelské vlády.

Izrael má otevřít přechody do Gazy

I když příměří začalo podle návrhu platit ráno, Egypt stanovil, že obě strany mají ještě 12 hodin na to, aby se dojednanými podmínkami začaly řídit, to znamená, že mají definitivně ukončit vojenské akce do 20:00 SELČ. Měly by se rovněž otevřít hraniční přechody do Pásma Gazy kvůli zásobování obyvatelstva. Po 48 hodinách by chtěl Egypt v Káhiře zprostředkovat další nepřímé rozhovory obou stran konfliktu.

Boje v Pásmu GazyBoje v Pásmu Gazy | ctk

Izrael ještě přes noc podnikl nálety na 25 cílů v Pásmu Gazy. Podle Palestinců při nich zemřelo pět lidí. Jak uvedla palestinská agentura Maan, celkový počet obětí na palestinské straně se tak vyšplhal na nejméně 192. OSN odhaduje, že tři čtvrtiny z nich byli civilisté. Dalších nejméně 1400 Palestinců utrpělo zranění.

Kerry zrušil centu do Egypta

Do Egypta měl dnes podle dřívějších informací přiletět americký ministr zahraničí John Kerry a jednat o podmínkách příměří mezi Izraelem a Hamasem. Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný diplomatický zdroj uvedla, že Kerry své plány dlouho zvažoval, nakonec se ale rozhodl, že již nikam nepojede, svou devítidenní cestu po Evropě a Asii dnes ukončí a vrátí se do Spojených států. Šéf americké diplomacie byl v uplynulých dnech ve Vídni, kde jednal o íránském jaderném programu.

Kerry pokračování v raketových útocích z Gazy odsoudil a vyzval Hamas, aby na příměří přistoupil. Stejně se vyslovil i jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier. „Gaza nesmí být obchodem s raketami Hamasu. Je to nebezpečné pro Izrael i pro obyvatele Gazy,“ uvedl německý ministr zahraničí.

Výběr konfrontací mezi Izraelem a militantním palestinským hnutím Hamas
Více než 1400 mrtvých (2008-2009) Izrael zahájil 27. prosince 2008 bombardováním Pásma Gazy operaci Lité olovo s cílem přimět hnutí Hamas, aby přestalo ostřelovat izraelské území. Rozsáhlý konflikt skončil po 22 dnech 18. ledna 2009 příměřím. Zabito bylo podle odhadů 1420 až 1475 Palestinců a 13 Izraelců.
Přes 400 mrtvých (2006) Izraelská armáda zahájila 28. června 2006 v Pásmu Gazy operaci Letní déšť s cílem osvobodit uneseného vojáka Gilada Šalita (Šalit byl propuštěn až 18. října 2011 výměnou za osvobození více než 1000 palestinských vězňů). Do 26. listopadu 2006, kdy Izrael po pěti měsících operace v pásmu ukončil, bylo zabito přes 400 Palestinců a tři izraelští vojáci.
Přes 180 mrtvých (2014) Izrael 8. července 2014 v rámci operace Ochranné ostří začal ostřelovat Pásmo Gazy v odvetě za ostřelování Izraele raketami Hamasu. Konfrontace začala poté, co byla 30. června nalezena nedaleko Hebronu na Západním břehu Jordánu těla tří pohřešovaných izraelských studentů; 2. července byl zabit mladý Palestinec a 6. až 7. července bylo zabito osm palestinských bojovníků. Zatím přes 180 mrtvých Palestinců; Izrael dnes přijal příměří navržené Egyptem, zatímco Hamas ho odmítl.
Na 170 mrtvých (2012) Izraelská operace Oblakový sloup proti raketám, které z Pásma Gazy vystřelovali radikálové z hnutí Hamas, trvala od 14. do 21. listopadu 2012. Celkem zemřelo 177 Palestinců (podle Izraele 167 Palestinců) a šest Izraelců.
Přes 120 mrtvých (2008) Operace Horká zima izraelské armády proti ozbrojencům z hnutí Hamas v Pásmu Gazy 1. až 3. března 2008. Zabito přes 120 Palestinců a dva izraelští vojáci.