Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy už má mezi Palestinci přes 300 obětí

Gaza

Gaza Zdroj: CTK

Sedm Palestinců zahynulo a 20 dalších utrpělo zranění v noci na dnešek při novém izraelském leteckém útoku na jihu Pásma Gazy. Počet obětí izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy tak podle světových agentur již překročil tři stovky.

Dnešní útok zasáhl skupinu lidí, která se nacházela u východu z mešity ve vesnici Chán Júnis, upřesnil mluvčí palestinské záchranné služby. Tři oběti jsou podle něj z téže rodiny.

Od začátku izraelské ofenzivy v palestinském Pásmu Gazy 8. července přišlo podle palestinského ministerstva zdravotnictví o život již přes 300 Palestinců. Dvě třetiny z nich tvoří civilisté, mezi nimi jsou ženy i děti.

Egypt znovu apeloval

Mezitím Egypt, který tento týden předložil návrh příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas, znovu apeloval na to, aby se obě strany konfliktu dohodly na složení zbraní.

„Příměří vychází vstříc oběma stranám, budeme jej tedy dál nabízet a doufat, že se nám pro něj co nejdříve podaří získat podporu,“ řekl egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí, který se v Káhiře sešel se šéfem francouzské diplomacie Laurentem Fabiusem.

Egypt, což je tradiční prostředník mezi Izraelci a Palestinci, předložil návrh na příměří v úterý. Hamas ho ale odmítl a Izrael pak ve čtvrtek v Pásmu Gazy zahájil pozemní ofenzivu.

Operace dál pokračují

Bojové operace v Pásmu Gazy pokračují i dnes. Agentura Reuters uvedla, že od čtvrtka si násilnosti v Pásmu vyžádaly 65 palestinských obětí, z nichž minimálně patnácti bylo méně než 18 let.

Izraelská armáda sdělila, že v Pásmu Gazy především ničí tunely, které palestinští radikálové používají k pronikání do Izraele, a také odpalovací zařízení, jimiž ostřelují izraelské území. Od začátku pozemní operace bylo z Pásma Gazy vypáleno nejméně 135 raket, nevyžádaly si ale žádné zraněné, napsala agentura Reuters.

V pátek izraelská armáda oznámila první ztrátu ve svých řadách, vojáka ale zřejmě omylem zabili jeho vlastní kolegové, uvedla dnes agentura Reuters. Dnes je na Blízkém východě očekáván generální tajemník OSN Pan Ki-mun.