Izraelská vláda jedná o příměří. Prý je blízko dohody s Palestinci

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: ctk

Již podruhé za 24 hodin jednala v Tel Avivu izraelská vláda vedená premiérem Benjaminem Netanjahuem. Tématem schůzky bylo vyjednávání o dlouhodobějším klidu zbraní mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas. Podle posledních informací izraelských i arabských médií se již začíná mezi znepřátelenými stranami rýsovat kompromis. V oblasti nyní až do pondělí platí dojednané pětidenní příměří.

Palestinská delegace se již nechala slyšet, že se do Káhiry k dalšímu kolu vyjednávání vrátí v sobotu večer, aby rozhovory mohly začít v neděli. V sobotu v noci by měli do Egypta dorazit rovněž Izraelci.

Každá ze stran má pro dosažení trvalejšího příměří několik požadavků. Palestinci zdůrazňují zejména uvolnění blokády Pásma Gazy. Chtějí ale i vybudování přístavu a letiště v enklávě a propuštění palestinských vězňů. Izrael zase požaduje demilitarizaci Pásma Gazy.

Rýsuje se kompromis

Jak uvedl izraelský deník The Jerusalem Post, Palestinci údajně již souhlasili s tím, že vyjednávání o přístavu a letišti odloží prozatím na později, což by mohlo znamenat rýsující se kompromis. Také izraelský ministr životního prostředí Amir Perec dnes ráno prohlásil, že se židovský stát nachází „uprostřed závěrečných fázích jednání, tedy těch nejdůležitějších fází.“

Kromě vyjednávání o příměří izraelská média v posledních dnech hojně komentují údajné zhoršení vztahů mezi židovským státem a jeho dosud největším spojencem - Spojenými státy. Americký list The Wall Street Journal ve čtvrtek přinesl informaci, že americká administrativa zatím pozastavila prodej raket Hellfire, které se používají z bojových vrtulníků Apache. O jejich dodávku Izrael žádal během nedávné ofenzivy v Pásmu Gazy. Deník rovněž napsal, že Bílý dům byl izraelskou operací v Gaze vážně pobouřen zejména kvůli velkému množství civilních obětí.

Vrátit situaci do normálu

Jak potvrdili deníku Haarec nejmenovaní izraelští představitelé, mezi oběma stranami probíhají nyní intenzivní debaty s cílem vrátit situaci opět do normálu a současnou krizi vyřešit. Ve středu odpoledne si volali dokonce prezident Barack Obama s premiérem Netanjahuem a následně i ministři obrany Chuck Hagel a Moše Jaalon. Telefonáty prý proběhly z izraelské iniciativy. Jiní zástupci židovského státu naopak listu The Jerusalem Post sdělili, že žádná krize vůbec neexistuje.

Prozatím zrušený prodej raket dnes okomentoval i bývalý premiérův bezpečnostní poradce Jaakov Amidror. Jak uvedl, Izrael je natolik silný, že může s Hamasem bojovat i bez amerických raket. Židovský stát získává od USA každý rok vojenskou pomoc za miliardy dolarů. Například všechny izraelské bojové letouny, ale i některé vysoce přesné zbraně jsou americké výroby, dodal.