Jadernou dohodu Íránu a USA ohrožuje chatrné zdraví vyjednavačů

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf Zdroj: ctk

Termín dosažení dohody o íránském jaderném programu do konce června je ohrožen. Po cyklistickém zranění amerického ministra zahraničí Johna Kerryho je nyní v nemocnici i jeho íránský kolega Mohammad Džavád Zaríf, kterého sužuje těžký ischias. Informovala o tom agentura DPA.

Kerry si v neděli zlomil nohu při cyklistické vyjížďce ve francouzských Alpách. Po pondělním návratu ze Ženevy do USA má jednasedmdesátiletý šéf americké diplomacie dnes podstoupit v Bostonu operaci. Předtím by se ale ještě měl na dálku zapojit do mezinárodní bezpečnostní konference v Paříži věnované situaci v Sýrii a v Iráku. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová v úterý sdělila, že Kerry po svém zranění se Zarífem hovořil. Prý se chce zúčastnit všech schůzek naplánovaných do konce června a věnovaných jednáním o íránském jaderném programu.

Otázkou ale je, zda bude schopen dodržet harmonogram jednání jeho partner. Podle zpráv z Teheránu má pětapadesátiletý Zaríf velmi bolestivý ischias a zatím nemůže chodit. Kvůli tomu také odvolal svou účast na důležitém kongresu, který se dnes koná v irácké metropoli.

Bez dohody neodpadnou sankce uvalené na íránskou ekonomiku

DPA poznamenala, že Zaríf trpí už léta chronickými bolestmi zad, které jsou obzvlášť vážné zejména ve stresovém stavu. V takové situaci je ministr právě nyní v souvislosti s vrcholícím jednáním kolem dohody o omezení íránského jaderného programu, která by měla být hotova do 30. června.

Bez této dohody nemůže Teherán počítat s odbouráním sankcí, které vážně svazují íránskou ekonomiku. Na nezdar jednání podle médií dychtivě čekají Zarífovi kritici, zejména křídlo stoupenců tvrdé linie v parlamentu. Krach dohody by podstatně ztížil zahraničněpolitické úsilí Zarífa a umírněného prezidenta Hasana Rúháního. Zároveň by potemněly vyhlídky reformátorů na vítězství v parlamentních volbách, které by se měly konat v příštím roce.