Jako brexit. Výhra Le Penové ve francouzských volbách by byla pro trhy šokem, varují experti

Ekonomičtí experti varují před vítězstvím Marine Le Penové (na snímku) ve francouzských prezidentských volbách. Pro akciové trhy v Evropě by to byl podobný šok, jaký jim v roce 2016 způsobil brexit.

Ekonomičtí experti varují před vítězstvím Marine Le Penové (na snímku) ve francouzských prezidentských volbách. Pro akciové trhy v Evropě by to byl podobný šok, jaký jim v roce 2016 způsobil brexit. Zdroj: e15.cz

Němečtí zaměstnavatelé a odbory protestují proti zvažovanému zákazu dovozu ruského plynu do EU.
Blíží se konec Warrena Buffetta ve vedení Berkshire Hathaway? Významný akcionář společnosti chce vyvolat hlasování o odvolání známého miliardáře z funkce předsedy představenstva.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Strašák Le Penová

Pokud v nedělních prezidentských volbách ve Francii zvítězí nacionalistka Marine Le Penová, pro trhy to bude znamenat podobně velký šok, jako když si občané Velké Británie v referendu před šesti lety nečekaně odhlasovali vystoupení své země z Evropské unie. Lze očekávat propad evropských akciových burz a prudké oslabení eura, které může přetrvat celé měsíce. S odvoláním na prognózy předních ekonomických expertů na to upozorňuje agentura Bloomberg. Na základě předvolebních průzkumů sice zůstává favoritem s podporou 55,5 procenta voličů současný francouzský prezident Emmanuel Macron, vítězství Le Penové však podle odborníků vyloučit nelze.       

Německé firmy odmítají zákaz ruského plynu

Němečtí zaměstnavatelé a šéfové tamních odborů společně protestují proti zvažovanému zákazu dovozu ruského plynu do zemí Evropské unie. Podle nich by takový krok vedl k zavírání německých továren a masovému propouštění. „Sankce proti Rusku jsou nutné, ale musíme minimalizovat dopad na ty, kteří je uvalují,“ shodli se odborář Reiner Hoffmann a předseda sdružení německých zaměstnavatelů BDA Rainer Dulger. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire v úterý uvedl, že EU již připravuje embargo na import ropy z Ruské federace. Na začátku dubna byl schválen také zákaz dovozu ruského uhlí, který má platit od srpna. Sedmadvacítka tím trestá Moskvu za invazi na Ukrajinu.        

Z trhů a burz 

Americké akcie zdražily, evropské zlevnily

Akciové indexy ve Spojených státech v úterý výrazně zpevnily, navzdory zprávě o očekávaných krocích americké centrální banky, která se ve snaze zpomalit rostoucí inflaci chystá zpřísnit měnovou politiku. Benchmark S&P 500 se zvýšil o 1,61 procenta. Dow Jones přidal 1,45 procenta a Nasdaq Composite stoupl o 2,15 procenta. Evropské trhy včera naopak oslabovaly v reakci na další eskalaci bojů na Ukrajině. Německý DAX odevzdal 0,21 procenta. Britský FTSE 100 se snížil o 0,03 procenta. Panevropský STOXX Europe 600 a francouzský CAC 40 shodně klesly o 0,87 procenta.     

Hlasování o sesazení Buffetta

Největší veřejný penzijní fond ve Spojených státech CalPERS chce vyvolat hlasování o odvolání jedenadevadesátiletého miliardáře Warrena Buffetta z pozice předsedy představenstva společnosti Berkshire Hathaway. Dojít by k němu mohlo na výroční schůzi akcionářů podniku, jež se koná 30. dubna v Omaze. CalPERS vlastní akcie Berkshire v hodnotě 2,3 miliardy dolarů a reaguje i na výzvy dalších podílníků v korporaci, kteří jsou přesvědčeni, že by Buffett neměl současně vykonávat funkci šéfa představenstva a výkonného ředitele. Vedení Berkshire miliardářovu rezignaci odmítá. Otázka nástupnictví se však vzhledem k věku známého investora začíná ve společnosti řešit čím dál tím intenzivněji. Buffett drží v Berkshire 32 procent hlasovacích práv.    

Tweet dne

Americké internetové televizi Netflix se poprvé za více než deset let snížil celosvětový počet předplatitelů. Cenné papíry společnosti v reakci na zprávu strmě oslabují, protože investoři se obávají, že průkopník streamovacích služeb má možná své nejlepší časy za sebou.

Stane se dnes

  • Zástupci italské vlády budou jednat se svými protějšky v Angole o možné náhradě ruských energetických zdrojů. Italský premiér Mario Draghi se schůzky nezúčastní, protože onemocněl koronavirem.
  • Kandidáti na francouzského prezidenta Emmanuel Macron a Marine Le Penová se večer střetnou v televizní debatě, kterou budou vysílat stanice France 2 a TF1.
  • Šéfka evropské prokuratury Laura Kövesiová představí europoslancům výsledky prvních sedmi měsíců práce nového orgánu určeného k boji proti podvodům a střetu zájmů.
  • Brusel zveřejní data o vývoji průmyslové výroby v Evropské unii za únor.
  • Americký výrobce elektromobilů Tesla oznámí své čtvrtletní hospodářské výsledky.