Japonská ekonomika překvapivě brzdí, vláda musí rozseknout zvýšení daní

Japonsko, Tokio (ilustrační foto)

Japonsko, Tokio (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Tempo růstu japonské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo na 2,6 procenta. Zaostalo tak výrazně za očekáváním analytiků, kteří Japonsku přisuzovali růst 3,6 procenta. Nepříliš dobré ekonomické výsledky znovu otevírají diskuzi o smysluplnosti zvýšení daní.

Důvodem pomalejšího růstu je pravděpodobně pokles firemních investic, který tak odhaluje slabou důvěru obyvatel v trvalé oživení ekonomiky.

Státní dluh překonal 1 000 000 000 000 000 jenů

Zpomalující japonská ekonomika zřejmě donutí vládu pokročit ve slíbených reformách, které mají pomoci zlepšit konkurenceschopnost země a umožnit dlouhodobě udržitelný růst. Ekonomické výsledky by navíc mohly přimět vládu, aby odložila plánované zvýšení spotřební daně.

Daň z přidané hodnoty se má od dubna příštího roku zvýšit o tři procentní body na osm procent. V říjnu 2015 by pak daň měla stoupnout na deset procent. Japonsko tak chce získat další peníze na snížení ohromného státního dluhu, který překonal hranici jedné biliardy jenů. Výše dluhu je více než dvojnásobná ve srovnání s velikostí japonské ekonomiky.

Konečné rozhodnutí o případném zvýšení daní by mělo padnout počátkem října.