Japonská vláda pomůže Tepcu odškodnit oběti jaderné havárie

Zdroj: reuters

Japonský parlament schválil návrh asistence pro energetickou společnost Tepco při vyplácení odškodnění obětem jaderné havárie v elektrárně Fukušima. Dolní sněmovna zákon schválila už dříve, nyní prošel i opoziční horní komorou.

Tepco prozatím letošní ztráty vyčíslilo na 15 miliard dolarů (257 miliard korun), požadavky na kompenzace od jednotlivců i firem ale pravděpodobně dosáhnou až sta miliard.Kvůli úniku radiace po ničivém březnovém zemětřesení muselo být z okolí elektrárny evakuováno na osmdesát tisíc lidí. Mezi poškozené podnikatele patří především zemědělci, jejichž produkty nesmějí přijít na trh kvůli kontaminaci radioaktivním ceziem.

Společnost už dříve oznámila, že na vyplacení odškodného všem postiženým nemá prostředky. Návrh, který prošel parlamentem, počítá se zřízením zvláštního vládního fondu, který společnosti při vyplácení reparací vypomůže. „To, že začnou vyplácet odškodnění, je dobrá zpráva. Znamená to, že do japonské ekonomiky přiteče víc peněz,“ domnívá se Naomi Finková z investiční firmy Jefferies.

Vláda má do fondu přispět 26 miliardami dolarů (445 miliard korun), podle znění zákona i proto, že v minulosti u veřejnosti výhody jaderné energie vehementně propagovala. Peníze chce získat prodejem zvláštní emise dluhopisů. Přispívat ale budou muset i další energetické společnosti. To pravděpodobně v Japonsku zvýší ceny elektřiny a podle analytiků by mohlo mít negativní vliv na ekonomickou kondici domácností a celkové oživení japonského hospodářství. Tepco, které z velké části přejde pod vládní kontrolu, bude muset veškerou asistenci postupně splatit.