Japonsko chce znát scénář brexitu, pohrozilo odchodem firem z Británie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Japonské firmy by mohly odejít z Velké Británie, pokud nedostanou nějaké jasné stanovisko k průběhu brexitu. Japonská vláda to uvedla ve svém prohlášení s tím, že informace žádá především automobilový, farmaceutický a bankovní sektor.

Jak zaznělo ve vládním prohlášení, pro japonské firmy byla Velká Británie vstupní branou do Evropy. Kvůli nedávno odhlasovanému brexitu chtějí firmy vědět, zda se „brána nezavírá“.

„Nejistota je v ekonomice velkým problémem,“ uvedla vláda. „Vyvolává volatilitu na trzích a vede k poklesu obchodu, investic a úvěrů,“ dodala. Firmy prý chtějí vědět, jakou roli hodlá Británie hrát po vystoupení z Evropské unie.

Japonský byznys přitom hraje o hodně. Téměř polovina japonských investic v roce 2015 do EU směřovala právě do Velké Británie. V Londýně například sídlí investiční banka Nomura. Výzkumná centra má v zemi automobilka Nissan. Svůj byznys mají v zemi také automobilky Honda nebo Mitsubishi.

Pokud jednání nepovedou k uspokojivým rozhodnutím, japonské podniky by mohly z Británie odejít, varuje Tokio. Japonská vláda zmiňuje, že „řada japonských podniků investovala nemalé prostředky v Británii“. V budoucích jednáních o podobě Británie po brexitu by měl Londýn zohlednit japonské zájmy, žádá japonská vláda.