Japonsko děsí následné otřesy a hrozící sesuvy půdy

Následky zemětřesení v Japonsku

Následky zemětřesení v Japonsku Zdroj: ctk/ap

Následky zemětřesení v Japonsku
Město Kumamoto po zemětřesení
Po zemětřesení následovaly první sesuvy půdy, úřady varují před dalšími
Sesuv půdy po zemětřesení v Japonsku
Zemětřesení v Japonsku
5
Fotogalerie
Již na 48 mrtvých vzrostla bilance dvou zemětřesení, která minulý týden postihla jih Japonska. Tři lidé se nadále pohřešují. Podle úřadů dalších 11 osob podlehlo zdravotním problémům spojeným katastrofou a následnou evakuací.

Oblast kolem města Kumamoto postihla ve čtvrtek a v sobotu zemětřesení o síle 6,4 a 7,3 stupně, která si vyžádala rovněž 1100 zraněných a evakuaci více než 100 tisíc lidí. Mnozí z nich si stěžují, že stále nemají dostatek potravin a vody.

Zasažený region dál děsí následné otřesy a předpověď silných lijáků na dnešek a čtvrtek, které by mohly způsobit další sesuvy půdy. Právě v sutinách domu zavaleného zeminou našli záchranáři zatím poslední oběť - muže v horské vesnici Minamiaso.

Od čtvrtka napočítali na ostrově Kjúšú již 860 následných otřesů a tisíce lidí v obavách stále přespávají venku či v autech. Lékaři varovali, že dlouhé sezení ve stísněných podmínkách, jako například v automobilu, může vyvolat vznik životu nebezpečných krevních sraženin. Jednapadesátiletá žena tento týden podlehla trombóze a nejméně 12 dalších lidí bylo kvůli krevním sraženinám hospitalizováno, uvedla agentura Reuters.

Zvlášť těžký dopad mělo zemětřesení a následná evakuace na množství seniorů žijících v oblasti. Strach, který se vrací s každým následným otřesem, a nemožnost řadu dní po sobě usnout mohou být také pro některé lidi smrtelné, uvedly japonské úřady.