Japonsko pošle masivní pomoc na Blízký východ

Šinzó Abe, staronový japonský premiér

Šinzó Abe, staronový japonský premiér Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Brookings Institution via Flickr

Japonsko poskytne blízkovýchodním zemím 2,5 miliardy dolarů (603 miliard korun) nevojenské pomoci a těm, které čelí radikálům z Islámského státu, 200 milionů dolarů (4,8 miliardy korun). V Káhiře to dnes oznámil premiér Šinzó Abe, který v Egyptě zahájil šestidenní cestu po Blízkém východě. Kromě Egypta navštíví rovněž Jordánsko, Izrael, Západní břeh Jordánu a Libanon.

Japonsko z Blízkého východu dováží suroviny a Abe dnes řekl, že „stabilita Blízkého východu je základem míru a prosperity celého světa, tedy také Japonska“. „Jestliže dovolíme, aby se v této oblasti šířil terorismus nebo zbraně hromadného ničení, ztráta, kterou svět utrpí, bude nezměřitelná,“ dodal.

Země, které čelí IS, dostanou od Japonska 200 milionů dolarů, jež podle Abeho budou využity k budování lidských kapacit a infrastruktury. Z pomoci určené na nevojenské účely celému regionu má být první část sumy využita zejména v zemích, které sousedí se Sýrií a přijaly uprchlíky. Podle OSN je nyní v táborech asi tři miliony uprchlíků a do konce roku by jich mohlo být přes čtyři miliony. Egyptu Japonsko poskytne půjčky v hodnotě 350 milionů dolarů na projekty týkající se budování letiště a elektrické sítě.

V Abeho delegaci je mnoho podnikatelů a v každé z navštívených zemí chtějí Japonci hovořit o ekonomické spolupráci. Předseda japonské vlády byl naposledy na Blízkém východě v roce 2006. Abe, který je nově u moci od roku 2012, usiluje o posílení role Japonska ve světě. Od roku 2012 premiér zavítal do 50 zemí.