Japonsko se chystá nastartovat robotickou revoluci

Japonský mluvící robot Robi

Japonský mluvící robot Robi Zdroj: ctk/AP

Japonská vláda se chystá zahájit robotickou revoluci a podle aktuálně přijatého vládního plánu chce do roku 2020 zaujmout světové prvenství ve využití robotů v každodenním životě. Strategie je součástí plánu premiéra Šinzóa Abeho na oživení japonské ekonomiky.

Cílem pětiletého plánu je zvýšení celkového objemu trhu s průmyslovými roboty na 1,2 bilionu jenů (252 miliard Kč), což je proti dnešnímu stavu téměř dvojnásobek. Obchod s domácími roboty by měl do pěti let dosáhnout stejného objemu, což by představovalo ve srovnání se současnou situací asi dvacetinásobek.

Jako důvod pro dosavadní neúspěch při pokusech o přechod z fáze prototypů do průmyslové velkovýroby uvádí zpráva mimo jiné i nedostatek průmyslových standardů i špatné podmínky pojištění při nasazení robotů. To by se mělo nyní zlepšit. Zkrátit by se mělo i povolovací řízení v oblasti medicínské robotiky.

Robotická postel

Vzhledem k rychle stárnoucí japonské populaci je jednou z priorit vládního plánu nasazení robotů v oblasti péče o nemocné a staré lidi. Už nyní existuje prototyp robotické postele, která se dokáže přeměnit na kolečkové křeslo. V plánu je i robot, který seniorům pomůže při chůzi nebo na toaletě.

Další oblastí, v níž by měli roboti nahradit nedostatek pracovních sil, je zemědělství a rybolov. Opravu silnic a mostů by měli roboti za pět let zastat podle plánu z dvaceti procent.