Japonsko se zbavilo deflace, inflace byla v červenci nejvyšší za pět let

Japonsko, Tokio

Japonsko, Tokio Zdroj: profimedia.cz

Spotřebitelské ceny v Japonsku se v červenci již druhý měsíc za sebou zvýšily a inflace byla nejvyšší za téměř pět let. Snahy politiků o zastavení poklesu cen, tedy deflace, který poškozoval japonskou ekonomiku, tak zřejmě začínají fungovat.

Další údaje tento týden ukázaly, že průmyslová výroba v červenci zrychlila růst, výdaje domácností a maloobchodní tržby ale klesly.

Spotřebitelské ceny v Japonsku se v červenci meziročně zvýšily o 0,7 procenta, a jejich růst tak zrychlil z červnových 0,2 procenta. Inflaci ale způsobily hlavně rostoucí náklady na dovoz pohonných hmot. Bez zahrnutí cen pohonných hmot a potravin ceny klesly, a to o 0,1 procenta.

Největší problém japonské ekonomiky: deflace

Japonská ekonomika se již zhruba dvě desetiletí snaží zastavit deflaci, která je hlavní brzdou jejího ekonomického růstu. Pokles cen se sice zdá dobrý, poškozuje však ekonomiku, protože spotřebitelé odkládají nákupy v naději, že ceny zboží, které si chtějí koupit, dále klesnou. Výdaje spotřebitelům jsou přitom důležitým pohonem ekonomického růstu. Politici v posledních měsících zavedli sérii opatření, která mají pokles cen zastavit, včetně vysokého zvýšení objemu peněz v oběhu.

Vláda rovněž dodala, že průmyslová výroba v červenci stoupla meziročně o 1,6 procenta a meziměsíčně o 3,2 procenta. Další expanze se čeká i v srpnu a v září.

Průměrné výdaje domácností však v červenci klesly o 1,4 procenta, přestože se zvýšily příjmy a zaměstnanost. Tržby maloobchodů se pak snížily meziročně o 0,3 procenta a zaznamenaly první pokles za tři měsíce.