Japonsko vykázalo rekordní přebytek v řádu bilionů

Japonsko

Japonsko Zdroj: reuters

Přebytek bilance běžného účtu Japonska v loňském roce činil 20,6 bilionu japonských jenů (4,6 bilionu korun), což byl nejvyšší údaj od roku 2007 a druhý nejvyšší v historii měření. K vysokému přebytku přispěly masivní příjmy ze zahraničních investic, přebytek zahraničního obchodu podpořený levnou ropou a příliv zahraničních turistů do Japonska. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo japonské ministerstvo financí.

Přebytek obchodu a měnové kurzy jsou hlavním centrem pozornosti amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho kampaně "America First", tedy Amerika na prvním místě, ve které obvinil velké vývozce, jako Čína, Německo a Japonsko, že úmyslně oslabují své měny, aby získaly konkurenční výhody. Tento týden se má Trump setkat s japonským premiérem Šinzem Abeem.

K přebytku z největší části, a to 18,1 bilionem japonských jenů, přispěly přímé a portfoliové investice Japonska v zahraničí. Přebytek zahraničního obchodu činil 5,6 bilionu jenů proti předloňskému schodku 630 miliard. K přebytku částečně přispěl pokles cen ropy, který snížil dovoz.

Bilance cestovního ruchu zaznamenala rekordní přebytek 1,3 bilionu jenů. Širší bilance služeb, pod kterou cestovní ruch spadá, pak díky turistice vykázala nejnižší schodek v historii měření, napsala agentura Reuters.