Japonsko zvýší daně navzdory propadu

Japonský premiér Šinzó Abe

Japonský premiér Šinzó Abe Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: President of the European Council via Flickr

Od druhého letošního zvýšení daně z prodeje, což je obdoba evropské DPH, japonskou vládu neodradí ani hořká zkušenost z jara, kdy třetí největší ekonomika světa mezičtvrtletně propadla o 7,1 procenta. Pokles způsobila nižší spotřeba právě po dubnovém zvýšení daně o tři procentní body na osm procent.

Od října by měla daň z prodeje opět vzrůst a to na deset procent. To znamená zvýšení daně o sto procent během pouhého půlroku. Vláda premiéra Šinza Abeho musela v pátek dokonce snížit očekávání spotřebitelské poptávky, která v Japonsku tvoří 60 procent ekonomiky, protože domácnosti se ještě nevzpamatovaly z dubnového zdražení. Japonská média tehdy uváděla, že obchodníci této příležitosti využili k většímu zdražení než o pouhý nárůst daně.

To ale vládě nebrání v tom zvýšit daň podle plánu již příští týden. Ačkoli kabinet ví, jakou škodu to napáchá. Někteří premiérovi poradci volají po odložení zvýšení daně kvůli zjevnému nebezpečí, že se do státní kasy vybere ještě méně. S ministry to ale nic nedělá.

„Další růst daně je nezbytný, abychom pokryli rostoucí náklady na sociální zabezpečení a abychom vyvrátili obavy, že Japonsko není schopné zvládnout enormní rozpočtový schodek,“ uvedl v rozhovoru pro deník Financial Times Akira Amari, ministr pro ekonomickou revitalizaci.

Mezirocní vývoj inflace v JaponskuMezirocní vývoj inflace v Japonsku | E15

Japonská ekonomika v prvním letošním kvartále rostla ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku o 3,3 procenta, především díky tomu, že v dubnu mělo přijít zvýšení daně a domácnosti se snažily nakoupit vše možné před nárůstem cen. Ve druhém čtvrtletí pak přišlo tvrdé vystřízlivění.

Japonsko se roky potýkalo s deflací, poklesem cen, Abeho plán masivní fiskální a monetární podpory měl zemi vycházejícího slunce vrátit do inflace. Čísla naznačují, že to se povedlo. Ještě v roce 2012 spotřebitelské ceny klesaly o 0,1 procenta, v loňském roce již rostly o 1,61 procenta.