Japonský export se propadá

Japonsko

Japonsko Zdroj: profimedia.cz

Bilance zahraničního obchodu Japonska skončila v říjnu v deficitu již čtvrtý měsíc po sobě. Samotný vývoz ze země vycházejícího slunce klesá již pátý měsíc po sobě.

Schodek zahraničního obchodu dosáhl 549 miliard jenů (přes 133 miliard korun), to je nejhorší výsledek za posledních 33 let. Analytici očekávali schodek ve výši jen 360 miliard jenů. Vývoz v říjnu meziročně klesl o 6,5 procenta na 5,15 bilionu jenů a dovoz do Japonska klesl o 1,6 na 5,7 bilionu jenů. Zajímavější je pohled na vzájemný obchod Číny s Japonskem. Vývoz do nejvýznamnějšího odběratele japonského exportu meziročně klesl o 11,6 procenta na 948 miliard jenů.

Dodávky aut a strojní techniky do země středu byly ovlivněny sporem dvou největších asijských ekonomik o kontrolu nad některými ostrovy v Čínském moři. Ten v Číně dospěl k protijaponským protestům a bojkotu zboží z Japonska. Dovoz čínského zboží do Japonska rostl o čtyři procenta na 1,35 bilionu jenu. Táhla silná poptávka po iPhonech montovaných v Číně.

Předčasné volby

Japonsko čekají předčasné volby, v nichž má velké šance na úspěch opoziční Liberálnědemokratická strana. V případě jejího úspěchu se do premiérského křesla vrátí Šinzó Abe. Ten bojuje o to, aby centrální banka zavedla co nejvolnější měnovou politiku včetně záporných sazeb. Jeden ze členů Liberálnědemokratické strany prohlásil, že pokud by Bank of Japan nakupovala cizí dluhopisy v rámci své měnové politiky, nebyla by nutná změna legislativy.