Jeden z nejmocnějších ruských mafiánů byl dnes zabit

Jeden z nejvlivnějších kmotrů ruského podsvětí, známý pod přezdívkou Děd Chasan, podlehl v nemocnici zraněním, které utrpěl při dnešním atentátu. U vchodu do jedné moskevské restaurace byl mafián zasažen několika kulkami. Zprávu médií mezitím potvrdilo i ministerstvo vnitra.

Chasan byl po atentátu ošetřován na jednotce intenzivní péče, ale „zranění byla tak vážná, že jim podlehl“, uvedla rozhlasová stanice Echo Moskvy. Při atentátu byla zraněna i jedna žena, náhodná kolemjdoucí, která byla zasažena do nohy. Na místo činu se zajel osobně podívat náčelník moskevské policie Oleg Baranov.

Podle ruských expertů může smrt kriminálního pohlavára vyvolat válku ve zločineckém podsvětí o nové rozdělení sfér vlivu. Mladí šéfové jednotlivých klanů se mohou dostat do konfliktu o uvolněné vůdcovství. Příprava na boj o vedení se prý už chystala delší dobu, protože pětasedmdesátiletý Chasan se připravoval do „zločineckého důchodu“. Právě ochabnutí pozornosti mohlo podle kriminalistů usnadnit najatému vrahovi jeho čin.

Policisté krátce po vraždě objevili místo, odkud vrah pálil. Jako vražedná zbraň sloužila odstřelovačská puška ráže devět milimetrů s tlumičem. Pachatel byl prý profesionál, zřejmě vycvičený příslušník soukromé ochranky nebo sportovní střelec.

Děd Chasan v září 2010 jen o vlásek unikl smrti při obdobném atentátu v centru Moskvy. Experti podle BBC označovali Gruzínce za vůbec nejvlivnějšího mafiána v postsovětském prostoru. Mezi kriminálníky v Moskvě prý dnes zavládla značně napjatá atmosféra, policie se rozhodla postavit posílenou hlídku i do márnice, kde bylo Chasanovo tělo uloženo.

Vyšetřovatelé považovali Dědu Chasana za nástupce legendárního mafiána Vjačeslava Ivaňkova „Japončíka“, kterého odstřelovač zlikvidoval v roce 2009. Tehdejší atentáty se dávaly do souvislosti s válkou gangů o kontrolu nad staveništi v Soči, kde se příští rok uskuteční zimní olympijské hry.