Jednání o volném obchodu zatím váznou. Europoslanci chtějí jiné řešení arbitráží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv

Europoslanci vzkázali Evropské komisi, jak si představují podobu dojednávané dohody o volném obchodu mezi EU a Spojenými státy (TTIP). Svá doporučení vyjednávačům odhlasovali ve Štrasburku poté, co se hlavním parlamentním frakcím podařilo dojednat kompromis ohledně sporného bodu týkajícího se ochrany investic.

Na předchozím červnovém štrasburském zasedání se stala otázka takzvaných investorských arbitráží (ISDS), které řeší případné obchodní spory mezi investory a státy, jablkem sváru. Poslanci kvůli hrozícímu rozkolu nakonec hlasování odložili a nyní přišli do pléna s kompromisem a navrhují, aby EK v dohodě o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství tlačila na „nový systém řešení sporů mezi investory a státy“.

Nový systém řešení případných sporů

„Europoslanci potvrdili vůli pokračovat v jednáních o ochraně investic a podpořili také návrh na vytvoření nového systému pro úpravu ISDS,“ vysvětlila Dita Charanzová, europoslankyně za hnutí ANO. „Tento mechanismus (ISDS) je běžnou součástí obchodních smluv a naši partneři v USA na něm trvají. Je samozřejmě nutné, aby arbitráže nezasahovaly do národních právních rámců a aby byly transparentní - na těchto reformách ISDS trváme a já jsem rád, že v Evropském parlamentu zvítězil zdravý rozum,“ uvedl k výsledku hlasování český europoslanec Jan Zahradil, který je členem konzervativní frakce (ECR).

„EP dal svým dnešním hlasováním evropským vyjednávačům jasné zadání a mantinely pro vyjednání kvalitní a široce přijatelné dohody, která odstraní překážky obchodu mezi EU a USA a současně zaručí standardy bezpečnosti a kvality výrobků a služeb, na něž jsme v EU zvyklí,“ doplnil český europoslanec Jiří Pospíšil z lidovecké frakce (EPP).

Další český europoslanec z frakce EPP Luděk Niedermayer, zvolený za TOP 09, řekl, že EP dokázal překlenout ideologické rozpory a učinil tak dnes významný krok směrem k lepší a kvalitnější dohodě TTIP. ČR by podle něj jako otevřená a proexportně orientovaná ekonomika měla z uvolnění obchodu mezi EU a USA jednoznačný užitek a prospěch.

Prý konec překážek v obchodování

O TTIP diskutují zástupci EK s americkou stranou od loňského roku. Smlouva by měla odstranit zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám přinese zrychlení hospodářského růstu. Dohoda však má i velké množství kritiků, podle nichž prý Evropa bude v zájmu smluv muset ustoupit ze svých standardů chránících spotřebitele, životní prostředí i sociální výdobytky.

Poslanci nyní hlasovali pouze o tom, jak si znění dohody představují, nikoli o dohodě samotné. Tu budou schvalovat až poté, co bude na světě.