Jemenští povstalci podepsali dohodu, může vzniknout vláda

Jemen, terorismus

Jemen, terorismus Zdroj: reuters

Jemenské politické síly, včetně povstalců z řad šíitů, uzavřely dohodu, která má přispět k vyřešení krize v zemi. Dokument opravňuje prezidenta a premiéra k tomu, aby v Jemenu vytvořili vládu technokratů, informovala televizní stanice Al-Džazíra. Uzavřená dohoda je dalším pokusem, jak ukončit několikatýdenní násilnosti, které v Jemenu zavládly a vyžádaly si již stovky obětí.

Dohodu podepsali zástupci strany Všeobecný lidový kongres bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a představitelé šíitského klanu Hútíů za přítomnosti zvláštního zmocněnce OSN pro Jemen Džamála bin Umara. „Jde o významný pokrok, který by nyní již opravdu mohl ukončit krizi, jež v zemi zavládla,“ uvedl zpravodaj katarské televizní stanice přímo ze Saná.

Šíitský klan Hútíů koncem září obsadil metropoli Saná, a přispěl tím k politickému chaosu. Prezident se situaci pokusil vyřešit jmenováním nového premiéra Ahmada Aváda Mubáraka. Toho ale povstalci odmítli. Mubárak proto na funkci rezignoval. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí poté v polovině října jmenoval nového předsedu vlády Chálida Báhaha, ani to ale k přílišnému uklidnění násilností nepřispělo.

Jemen řeší dlouhodobě spory se šíity, kteří žijí na severu státu. Kromě toho se ale Saná snaží vypořádat s teroristy ze sítě Al-Káida. V Jemenu působí odnož, kterou Spojené státy považují za nejnebezpečnější z teroristických skupin. Je-li nyní hlavní město v rukou šíitů, hrozí konflikt mezi těmito vyznavači islámu a sunnitskými členy Al-Káidy.