Jemenští povstalci přistoupili na pětidenní příměří

Následky saúdskoarabského bombardování na letišti v v jemenské metropoli Saná

Následky saúdskoarabského bombardování na letišti v v jemenské metropoli Saná Zdroj: ctk/ap

Šíitští povstalci v Jemenu souhlasí s návrhem Rijádu na pětidenní humanitární příměří, které začne v úterý. Podle agentury Reuters to oznámilo křídlo jemenské armády, které podporuje vzbouřence. Koalice pod vedením Saúdské Arábie v noci na dnešek pokračovala s nálety, terčem byla rezidence někdejšího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

Na metropolitní sídlo exprezidenta, kterému je stále věrná část armády, byla v noci podniknuta trojice náletů. Sálihovi i jeho rodině se ale prý daří dobře.

Koaliční nálety začaly 26. března, když šíité začali ohrožovat přístavní město Aden. V dubnu byla intenzita leteckých úderů zmírněna a Rijád v pátek nabídl pětidenní příměří, které má začít platit v úterý večer. Šíité nyní podle svých armádních spojenců souhlasí s příměřím, které má umožnit zásobování obyvatelstva a dopravu humanitární pomoci do země.

Rijád v konfliktu podporuje vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který uprchl do Saúdské Arábie. Šíity království považuje za vykonavatele vůle Íránu, který je podporuje.