Jih Japonska zasáhla série zemětřesení, nejméně dva lidé zahynuli

Následky zemětřesení v Japonsku

Následky zemětřesení v Japonsku Zdroj: ctk/ap

Série zemětřesení o síle až 6,5 stupně postihla jih Japonska zhruba deset kilometrů východně od města Kumamoto. Dvacítka budov se zřítila, někde vypukly požáry, nejméně dva lidé zahynuli a stovky dalších utrpěly zranění. Nehrozí ale přívalová vlna cunami. V postižené oblasti jsou tři jaderné elektrárny, ale žádné problémy nehlásí. Z obavy před dalšími otřesy byl preventivně omezen provoz rychlovlaků.

Silné otřesy začaly v 21:26 místního času (14:26 SELČ) a trvaly 30 sekund. Po 40 minutách přišlo další zemětřesení o síle 5,7 stupně, poté řada menších otřesů, upřesnila japonská meteorologická agentura. Japonský premiér Šinzó Abe novinářům řekl, že úřady nyní mapují situaci. Bližší informace o obětech a škodách se očekávají ráno (v noci na pátek SELČ).

Japonská zpravodajská agentura Kjódó sdělila, že v Kumamoto se ocitlo v nemocnici nejméně 40 lidí, z nichž někteří jsou zraněni vážně. Celkem muselo na různých místech vyhledat podle médií lékařské ošetření nejméně 400 lidí. Podle místních médií zde kolem 16 tisíc domácností přišlo o dodávky elektřiny a 38 tisíc domů nemá dodávky plynu.

Televizní stanice NHK přinesla záběry z místa zemětřesení pomocí zabudovaných kamer v terénu, které se za podobných okolností spouštějí automaticky. Podle Reuters bylo například vidět, jak v jedné velkoprodejně v Kumamoto padají melouny z regálů na zem.

Podle úřadů ale dnešní zemětřesení nebylo tak mohutné jako před pěti lety

„Papíry, knihy, květinové vázy a vše ostatní popadalo na zem,“ řekl NHK jeden z představitelů úřadů v postižené oblasti. „Otřesy byly tak silné, že jsem nemohl ani stát,“ popsal agentuře AP zástupce policie v Kumamoto. U některých budov se zřítily stěny či stropy, rozbila se okna.

Podle NHK bylo večerní otřesy možné cítit tak silně jako ty z 11. března 2011, kdy dosáhly devět stupňů. Následná přívalová vlna cunami si tehdy vyžádala 18 879 obětí a nezvěstných, 410 tisíc lidí muselo být evakuováno. Vážně poškozena byla jaderná elektrárna ve Fukušimě, z níž unikla radiace.

Podle úřadů ale dnešní zemětřesení nebylo tak mohutné jako před pěti lety, nicméně otřesy byly hodně silné, protože jejich epicentrum nebylo v moři jako tehdy, ale uprostřed ostrova Kjúšú a s ohniskem v hloubce jen asi deset kilometrů.

Kumamoto je hlavní město stejnojmenné prefektury na ostrově Kjúšú. Ve městě žije asi 700 tisíc lidí. Nejblíže epicentru otřesů bylo podle NHK město Mašiki, které má kolem 34 tisíc obyvatel a kde byly hlášeny zatím jediné dvě oběti. Podle televizních záběrů zde hasiči museli zasáhnout i proti požáru, který zachvátil jednu budovu. Na jiných místech bylo hlášeno dalších šest požárů.