Johnson dostal pokutu za porušování lockdownu. Le Penová chce být kandidátkou chudých

Britský konzervativní premiér Boris Johnson a jeho ministr financí Rishi Sunak dostanou za porušování lockdownu pokuty. Johnson je tak prvním ministerským předsedou v dějinách Británie, který byl ve funkci usvědčen z překročení zákona.

Britský konzervativní premiér Boris Johnson a jeho ministr financí Rishi Sunak dostanou za porušování lockdownu pokuty. Johnson je tak prvním ministerským předsedou v dějinách Británie, který byl ve funkci usvědčen z překročení zákona. Zdroj: e15.cz

Marine Le Penová, která se uchází o úřad francouzského prezidenta, sama sebe označila za jedinou možnou volbu pro chudé voliče. Její soupeř Emmanuel Macron podle ní pohřbil sociální dialog.
Mateřská společnost Facebooku Meta Platforms odhalila první náznaky, jak bude fungovat její chystané metaversum.
Akciové burzy v Evropě i USA v úterý oslabily. Investoři se obávají rostoucí inflace.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Macron a Le Penová se přetahují o levici

Ve Francii pokračují kampaně před druhým kolem prezidentských voleb, které se odehraje 24. dubna. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová se zjevně snaží přetáhnout na svou stranu levicové voliče. V úterním rozhovoru se stanicí France Inter se označila za obhájkyni chudých. „Chci vrátit francouzskému lidu jeho peníze,“ uvedla Le Penová a obvinila svého liberálního soupeře a současného prezidenta Emmanuela Macrona, že „zabil odbory a zcela pohřbil sociální dialog“. Politička naopak popřela, že má v plánu usilovat o odchod Francie z Evropské unie, ačkoli před pěti lety bylo vystoupení z eurozóny jedním ze stěžejních bodů jejího programu. Letošní volby zřejmě budou extrémně vyrovnané. Průzkumy sice favorizují Macrona, Le Penová však na něj ztrácí jen dva procentní body.     

První premiér, který porušil zákon 

Předseda britské vlády Boris Johnson a jeho ministr financí Rishi Sunak zaplatí pokuty za porušování protiepidemických opatření, kterého se oba dopustili v červnu 2020. Médiím to bez uvedení bližších podrobností sdělil mluvčí vlády Spojeného království. Tamní opozice následně znovu vyzvala oba politiky k podání demise. Johnson se tímto stává prvním úřadujícím premiérem v britské historii, který byl usvědčen z porušování zákona. Zmiňovaná aféra se v Británii řeší již několik měsíců a ještě v únoru kvůli ní dokonce hrozil pád Johnsonova kabinetu. Ten ale zatím odvrátila válka na Ukrajině, která odvedla pozornost poslanců od domácích skandálů.        

Z trhů a burz 

Akcie v Evropě a USA i kvůli rostoucí inflaci zlevnily 

Akciové burzy ve Spojených státech v úterý oslabily. Investory ovlivnila zpráva, že míra inflace v USA v březnu vystoupila na 8,5 procenta z únorových 7,9 procenta, tedy výše než se čekalo. Tím se zároveň zvyšuje šance na přísnější utahování měnové politiky americkou centrální bankou. Index S&P 500 se snížil o 0,34 procenta. Dow Jones ztratil 0,26 procenta a Nasdaq klesl o 0,3 procenta. O sedm procent zdražila ropa. Zvedla se i cena zlata a stříbra. Ve ztrátě zakončily včerejší obchodování také všechny hlavní trhy v západní Evropě. STOXX Europe 600 odepsal 0,35 procenta. Německý DAX pozbyl 0,48 procenta. Francouzský CAC 40 odevzdal 0,28 procenta a britský FTSE 100 se propadl o 0,55 procenta. 

Zuckerberg testuje prodej virtuálního zboží

Zakladatel a šéf americké technologické společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg zveřejnil na firemním blogu video, ve kterém odhaluje první náznaky, jak bude fungovat jeho připravované metaverzum. Meta podle něj aktuálně testuje nové nástroje, které například umožní prodávat a nakupovat digitální aktiva na platformě Horizon Worlds. Majitel Facebooku je přesvědčen, že se obchod s virtuálním zbožím již brzy stane významnou součástí e-commerce sektoru. Za pravdu mu dává i americká Citibank. Ta odhaduje, že ekonomika metaverza bude mít v roce 2030 hodnotu až třináct bilionů dolarů.    

Tweet dne

„Poté co jsme viděli mnoho strašných záběrů genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, které napáchaly ruské síly na Ukrajině, je jasné, že jediná země na světě, která potřebuje skutečně denacifikovat, je Ruská federace.“ 

Lotyšský ministr zahraničí Edgars Rinkēvičs ostře odsoudil chování ruských invazních vojsk na Ukrajině. 

Stane se dnes

  • Šéf slovenské vlády Eduard Heger a ministr zemědělství Samuel Vlčan navštíví závod předního slovenského pekárenského a mlynárenského výrobce Penam Slovakia, jenž patří do české skupiny Agrofert. 
  • Generální tajemník OSN António Guterres předloží zprávu o světových dopadech války na Ukrajině.
  • Své hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku zveřejní například americká banka JP Morgan Chase nebo letecká společnost Delta Air Lines.