Jourová: Mezi islámskými radikály v Sýrii je nejméně pět tisíc Evropanů

Islámští radikálové

Islámští radikálové Zdroj: CTK

Do Sýrie odešlo bojovat do řad islámských radikálů pět až šest tisíc dobrovolníků z Evropy. V rozhovoru s francouzským listem Le Figaro to řekla evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová. Jde ale jenom o dohad a podle české komisařky je realita horší.

Mezi Evropany odcházejícími na Blízký východ dominují Francouzi, kterých mezi islámskými radikály bojuje nejméně 1450. Jourová zároveň prohlásila, že je třeba se zaměřit spíše „na prevenci než na postih“.

EU podle komisařky v rozpočtu na letošní rok vyčlenila 2,5 milionu eur (68 milionů korun) pro vyškolení zaměstnanců vězeňského systému a prokurátorů.

Je prý třeba také zlepšit součinnost evropských policejních a soudních složek, zejména mezi policejní organizací Europol a jednotkou pro soudní spolupráci Eurojust. Výměna informací mezi těmito organizacemi by měla být „automatická a systematická“, řekla Jourová. Bude podle ní nezbytné sestavit širší vyšetřovací skupiny, aby pak mohli společně pracovat také prokurátoři a policisté z unijních zemí.

Komisařka prosazuje zřízení funkce evropského prokurátora. „Zpočátku by se specializoval na otázky finančních podvodů vzhledem k rozpočtu EU. Později bychom mohli uvažovat o rozšíření jeho pravomocí na zločiny páchané bez ohledu na státní hranice, například na obchodování s lidmi,“ sdělila komisařka.