Juncker: Jsem přesvědčen, že summit přinese dohodu s Brity

David Cameron a Jean-Claude Juncker po jednání

David Cameron a Jean-Claude Juncker po jednání Zdroj: CTK

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker je přesvědčen, že se lídrům osmadvacítky na nynějším summitu v Bruselu podaří dohodnout změny ve vztahu mezi Británií a Evropskou unií. Před novináři ale také připustil, že je třeba dohodnout ještě řadu otázek. "Jsem přesvědčený, že Británie bude konstruktivní a aktivní člen Evropské unie," prohlásil šéf evropské exekutivy po setkání s předsedou europarlamentu Martinem Schulzem.

Summit Evropské unie začíná dnes v podvečer v Bruselu. Otázka nového nastavení vztahů Británie a zbytku bloku je jedním z klíčových a ostře sledovaných témat schůzky. O změny se premiér David Cameron snaží před tím, než v zemi vyhlásí referendum o setrvání Británie v unii.

Základem dohody má být právně závazná deklarace šéfů vlád a států, jejíž původní text navrhl předseda summitů Donald Tusk na počátku února. O textu se stále jedná, poslední kompromis s určitými změnami dostaly členské státy v noci na dnešek. Některé sporné body ale budou muset být vyřešeny přímo na summitu, předpokládá se tedy dlouhé jednání.

Druhým velkým tématem nadcházejícího summitu je migrační krize, kde premiéři a prezidenti osmadvacítky ale především zdůrazní potřebu plnit už dohodnuté kroky, včetně intenzivní spolupráce s Tureckem.

Sobotka: Dnešní návrh dohody s Británií obsahuje pozitivní posuny

Poslední návrh dohody Evropské unie s Británií obsahuje podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) pozitivní posuny. Česká republika má ale stále k dohodě výhrady. Sobotka to řekl před odletem do Bruselu na summit EU. Posunem je podle premiéra ujištění, že se změna sociálních dávek dotkne jen přídavků na děti.

„Dnešní návrh dohody s Británií, který přišel v noci na dnešek, obsahuje pozitivní posuny. Ještě to není to, co si Česká republika přeje,“ uvedl Sobotka. „Jedním posunem je to, že Evropská komise ujistila státy Evropské unie, že se změna sociálních dávek nebude vztahovat na jiné věci než na přídavky na děti. To znamená, že se indexace nebude v budoucnu vztahovat na důchody,“ dodal. Summit EU začíná v 16:00. Bude se zabývat migrační krizí a návrhy Británie na změny v EU, které Londýn požaduje v souvislosti s referendem o setrvání země v unii.