K útoku v bavorském Ansbachu se přihlásil Islámský stát

Útok v Ansbachu

Útok v Ansbachu Zdroj: ctk/ap

K nedělnímu útoku v bavorském Ansbachu se přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS). Podle agentury Reuters to IS oznámil prostřednictvím své agentury Amak. Neúspěšný syrský žadatel o azyl v Ansbachu odpálil v neděli večer výbušninu ukrytou v batohu, zranil přitom 12 lidí a sebe zabil.

Agentura Amak označila sedmadvacetiletého útočníka za „vojáka Islámského státu“. „Provedl operaci v reakci na výzvy k útokům na země, které jsou součástí koalice, jež bojuje proti Islámskému státu,“ uvedli islamisté.

Německo se přímých bojů proti IS neúčastní. Z Turecka ale létají jeho letadla Tornado, která zajišťují letecký průzkum pozic islamistů pro mezinárodní koalici vedenou Spojenými státy, a Berlín také poskytl spojencům speciální letoun pro tankování ve vzduchu.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann krátce před prohlášením IS uvedl, že se v mobilu útočníka našlo video, na němž muž sliboval odplatu za zabíjení muslimů a tvrdí, že jedná ve jménu Alláha. V počítači atentátníka policisté také objevili videa oslavující násilnosti, které IS páchá