Kaddáfího synové nabízejí mír i válku, rodinný klan se rozpadá

Sajf Islám Kaddáfí se ukázál svým příznivcům v centru Tripolisu

Sajf Islám Kaddáfí se ukázál svým příznivcům v centru Tripolisu Zdroj: CTK/AP

Dosavadní jednota rodinného klanu Muammara Kaddáfího začala dostávat první trhliny. Jeden z jeho synů vyzval Kaddáfího příznivce k „opotřebovací válce“ proti přechodné libyjské vládě, druhý naopak nabízí mír.

„Jednáme o rozhovorech založených na ukončení krveprolití,“ řekl televizní stanici Al-Arabíja Sadí Kaddáfí a dodal, že dostal od svého otce souhlas k vyjednávání s opoziční Přechodnou národní radou (NTC).

Šéf tripolské vojenské rady Abdul Hakim Belhadj agentuře Reuters rozhovor se Sadím Kaddáfím potvrdil. Slíbil mu také čestné zacházení, pokud se opozici vzdá. „Chceme ušetřit krev, a proto preferujeme vyjednávání a kapitulaci. Pokud k ní ale nedojde, zbude nám jen vojenské řešení,“ podotkl.

Politicky aktivnější Kaddáfího syn Saíf Islám ale zároveň vyzval k odporu proti opozičním silám. „Musíme vést opotřebovací boje ve dne v noci, dokud nebude tato země očištěna od gangů a zrádců,“ prohlásil ve vysílání syrské televize Arrai. Zároveň ujistil, že plukovník se těší dobrému zdraví.

Karikatura Muammara Kaddáfího a jeho syna Sajfa Isláma ve východolibyjském BengházíKarikatura Muammara Kaddáfího a jeho syna Sajfa Isláma ve východolibyjském Benghází|wikimedia.orgKarikatura Muammara Kaddáfího a jeho syna Sajfa Isláma ve východolibyjském Benghází

Saíf Islám dodal, že rodiště Muammara Kaddáfího Syrtu je připraveno bránit 20 tisíc dobrovolníků. NTC tvrdí, že vůdce bývalého režimu se pravděpodobně skrývá buď zde, nebo v oblasti na jihovýchod od Tripolisu. Jasno by podle Reuters do této otázky mohl vnést Kaddáfího ministr zahraničí Abdul Ati Obeidí, který byl včera zatčen.

Do honu na Kaddáfího se podle televizní stanice ITV News zapojily i britské speciální jednotky. Ty se domnívají, že plukovník je stále v Libyi. Alžírsko, do nějž uprchla jeho žena a tři děti, jej prý odmítlo přijmout.