Kalifornie zakáže prodej nových aut na benzin a diesel o pět let dříve. Jde proti Trumpovi

Silniční uzel v Kalifornii.

Silniční uzel v Kalifornii. Zdroj: Profimedia

Ford Mustang Mach-E 1400 Prototyp
Ford Mustang Mach-E 1400 Prototyp
Ford Mustang Mach-E 1400 Prototyp
Ford Mustang Mach-E
Ford Mustang Mach-E
12
Fotogalerie

Výrobci automobilů přijdou o další velmi významné odbytiště pro nové automobily se spalovacími motory. Prodej osobních vozů a kamionů na benzín plánuje zakázat od roku 2035 Kalifornie, nejlidnatější a třetí největší stát USA. Oznámil to guvernér státu Gavin Newsom, informovala agentura Reuters.

Prodej nových benzinových vozů tak v Kalifornii zřejmě skončí dříve, než se čekalo – dosud se hovořilo o roku 2040. Benzinové vozy mají být postupně nahrazovány mimo jiné elektromobily. Symbolicky právě na kapotě prototypu elektrického Fordu Mustang Mach-E Newsom nařízení podepsal.

„Jedná se o zatím nejvýznamnější krok amerického státu, jehož cílem je ukončit používání spalovacích motorů. Je v rozporu s profosilní politikou prezidenta Donalda Trumpa,“ píše Reuters.

Kalifornie, která se podílí na všech prodejích automobilů v USA asi jedenácti procenty, už dříve ustanovila cíl snížit emise skleníkových plynů do roku 2050 o osmdesát procent oproti roku 1990. Postupný zákaz prodeje nových aut se spalovacími motory přišel i proto, že emise z oblasti dopravy v posledních letech narostly.

Newsom argumentuje také tím, že rozhodnutí představuje ekonomickou příležitost, která vytvoří nová pracovní místa a podpoří americké automobilky. „Jste-li americkým výrobcem, jak můžete být globálním konkurentem, aniž byste v daném byznysu podnikal? Aniž byste posouval hranice inovací?“ prohlásil Newsom.

Naopak mluvčí Bílého Domu Judd Deere nazval rozhodnutí Kalifornie alarmujícím a řekl, že zničí pracovní místa a zvýší náklady spotřebitelů. „Prezident Trump toto zastávat nebude,“ sdělil Deere.

Kalifornie se tak připojila k patnáctce zemí s obdobným závazkem, připomněla Reuters. Na auta bez spalovacích motorů se rozhodla přejít Čína, Francie či Norsko.