Kalifornským kuchařům vyhrožují kvůli kachním játrům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: barto CC BY 2.0 Flickr

Po třech letech skončil v Kalifornii zákaz prodeje kontroverzních foie gras, tedy tučných kachních či husích jater. Kuchaři, kteří vrátili delikatesu na svá menu, však nemají mnoho důvodů k oslavě. Řada odpůrců jim posílá výhrůžky. Foie gras je kontroverzní, protože využívá zavádění potravy přímo do žaludku zvířete, aby došlo ke zvětšení a ztučnění jejich jater.

Sean Chaney z Hot’s Kitchen v kalifornském Hermosa Beach, která se angažovala v dovolání k nejvyššímu soudu, který nakonec rozhodl o zrušení zákazu prodeje foie gras, řekl, že mu někdo vyhrožuje.

„Někteří lidé mi vyhrožují smrtí, protože my prý zabíjíme zvířata,“ citoval ho deník Los Angeles Times. „Mě to ale nějak neznepokojuje, mám jiné věci na práci, než se zajímat o skupinku lidí, co tráví čas u počítače psaním výhrůžek. Pokud něco chtějí, ať za mnou přijdou. Přece ví, kde jsem,“ nebral si Chaney servítky.

Ken Frank, který vlastní restauraci La Toque ve vinařské oblasti Napa Valley, řekl deníku Huffington Post: „Posílají mi své představy o tom, jak zemřu. Je to znepokojující.“ Organizace PETA, která bojuje za humánní zacházejí se zvířaty, ve svém prohlášení zpochybnila pravost výhrůžek. „Každý, kdo servíruje mučená zvířata, si určitě nebude dělat výčitky s vymyšlením si, že mu někdo vyhrožuje smrtí,“ uvedla organizace v prohlášení.

Už za Schwarzeneggera

Zákaz prodeje a produkce foie gras v Kalifornii byl schválen v referendu již za vlády guvernéra Schwarzenegger v roce 2004, k jeho zavedení ale došlo až před třemi lety. Lednu 2012 předcházely v Kalifornii párty milovníků tučných jater.

Poté již museli pro svoji oblíbenou lahůdku cestovat do sousedních států, nejčastěji do Las Vegas v Nevadě anebo najít restauraci, která foie gras servírovala zákazu navzdory. Několik takových existovalo. Rozhodnutí soudu zrušilo pouze zákaz prodeje ve státě Kalifornie, zákaz výroby foie gras na jeho území nadále platí.