Kaliňák dal pokyn k mé diskreditaci, tvrdí slovenský prokurátor. Podá trestní oznámení

Elitní slovenský prokurátor Vasiľ Špirko obvinil ministra vnitra Roberta Kaliňáka, že vydal pokyn k jeho diskreditaci kvůli vyšetřování podezření v případu možného uplácení Kaliňáka a exministra financí a dopravy Jána Počiatka při zadávání veřejné zakázky. Špirko řekl, že ve zmiňované záležitosti podá trestní oznámení na Kaliňáka a vedení policie pro podezření ze sabotáže. Kaliňák v těchto dnech čelí tlaku opozice a části koalice, aby rezignoval v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Špirko je prokurátorem úřadu speciální prokuratury, která se na Slovensku zabývá kromě jiného nejzávažnější kriminalitou. Jako prokurátor sepsal trestním oznámení, které se týkalo možného uplácení Kaliňáka a Počiatka, jež v minulosti založili společnou firmu. Dohlížel také na prověřování obchodní transakce mezi Kaliňákem a podnikatelem, který byl mezitím obviněn z daňového deliktu. Špirko byl následně obviněn a spisy mu byly odejmuty.

"Trestní stíhání mě jako prokurátora mohlo být účelové. Podávám trestní oznámení na ministra vnitra Roberta Kaliňáka a na osoby v postavení prezidenta policejního sboru a ředitele národní protikorupční jednotky pro podezření ze sabotáže," řekl Špirko. Dodal, že získal informace o tom, že jeho diskreditaci nařídil Kaliňák.

Policie Špirka před dvěma lety obvinila z toho, že ve zmiňované kauze kolem ministerstva vnitra vytvářel nátlak na svědka. Prokuratura obvinění zrušila, jakož i další obvinění vůči Špirkovi. Minulý týden Špirka zase zprostila možného disciplinárního provinění příslušná disciplinární komise prokurátorů.

Veřejné vystoupení elitního prokurátora, jak učinil Špirko, je na Slovensku ojedinělé. Svědek podle Špirka zmiňoval úplatky v hodnotě několika set tisíc eur, který byly prý určeny pro Kaliňáka a Počiatka, a popsal také celé schéma zakázky na komponenty a technologie.