Kam půjdou? V Jižním Súdánu hrozí hlad až 5,3 milionu lidí

Jižní Súdán, nejmladší a jedna z nejchudších zemí světa

Jižní Súdán, nejmladší a jedna z nejchudších zemí světa Zdroj: UNHCR

Až 5,3 milionu lidí bude mít v Jižním Súdánu sužovaném občanskou válkou letos potíže se sháněním potravin, a to kvůli očekávané špatné úrodě. Uvedli to v Ženevě zástupci Světového programu pro výživu (WFP).

Je to téměř dvojnásobek oproti prvním třem měsícům tohoto roku, kdy se nedostatek potravin týkal asi 2,8 milionu osob. Přímo hladem z toho trpělo přibližně 40 tisíc lidí. Občanská válka, která v této nejmladší zemi světa zuří od prosince 2013, zabránila obyvatelům na mnoha místech obdělávat svá pole, a získat tak alespoň základní potraviny.

V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Salvu Kiirovi a povstalci podporující svého vůdce Rieka Machara. Násilnosti mají nejen politické, ale i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Macharu podporují Nuerové.

Machar se na konci dubna vrátil do metropole Juby, kde vzápětí složil slib viceprezidenta v nové vládě národní jednoty. Jde o součást naplnění mírové dohody z loňského srpna, která má vést k ukončení konfliktu v zemi.