Kapitán potopeného jihokorejského trajektu dostal 36 let vězení

Zatčený kapitán trajektu Sewol I Čunh-sok

Zatčený kapitán trajektu Sewol I Čunh-sok Zdroj: ctk/ap

Podle informací jihokorejského ministerstva bezpečnosti bylo na palubě potopeného trajektu přes 450 osob a z nich 179 se podařilo zatím zachránit
Do záchranné akce se zapojilo 34 lodí a 18 vrtulníků
Potápěči prohledávají vrak potopeného jihokorejského trajektu
Záchranné práce komplikuje počasí
Šance na záchranu dalších cestujících klesá
11
Fotogalerie
Kapitána jihokorejského trajektu Sewol, při jehož dubnové zkáze zahynulo 304 lidí, soud poslal na 36 let za mříže. Informovala o tom agentura Reuters. Devětašedesátiletému kapitánovi I Čun-sokovi, který před soudem stanul společně se 14 členy posádky, hrozil i trest smrti. Hlavní lodní inženýr dostal 30 let vězení a dalších 13 lidí poslal soud za mříže až na 20 let, uvedla tisková agentura Jonhap. Proti rozsudkům je možné se do týdne odvolat.

Kapitán, který potápějící se loď opustil mezi prvními, podle soudu nedostál svým povinnostem, což vedlo ke smrti pasažérů, především studentů. Kapitán I se během procesu za své chování omluvil a prohlásil, že netušil, že jeho počínání si vyžádá tolik obětí, připomněla AP.

Trajekt, který převážel přes 470 lidí, se potopil 16. dubna. Více než 320 pasažérů byli středoškoláci na školním výletě. Dosud se podařilo najít těla 295 lidí, ostatky dalších devíti se nadále pohřešují.

Jižní Korea dnes před vynesením verdiktu oznámila, že končí s podmořským hledáním zbývajících těl. Šance na jejich nalezení je už příliš malá a zvyšuje se riziko pro potápěče, upřesnili jihokorejští činitelé. Během pátrání v potopeném trajektu zemřeli dva civilní potápěči.

Nejzávažnější neštěstí za poslední desetiletí

„Naši milovaní zůstávají uvěznění ve studené vodě a toto rozhodnutí je pro nás nesmírně bolestivé. Ale sami jsme požádali o zastavení pátrání kvůli obavám z bezpečnosti,“ řekla na tiskové konferenci šestatřicetiletá manželka jednoho z učitelů, jehož tělo se nepodařilo nalézt.

Tragédie trajektu Sewol, která patřila mezi nejvážnější neštěstí v Jižní Koreji za poslední desetiletí, vedla k celonárodnímu smutku i hledání viníků. Minulý pátek jihokorejští poslanci schválili plán na rozpuštění pobřežní stráže a předání jejich povinností dalším vládním agenturám. Pobřežní stráž sklidila svůj díl kritiky za příliš pomalou a neprofesionální záchrannou akci.