Kdo jsou nejbohatší politici na světě? Zjistěte to v žebříčku

Michael Bloomberg

Michael Bloomberg Zdroj: profimedia.cz

1. Michael Bloomberg, starosta New Yorku

(Odhad bohatství: 22 miliard dolarů)

Zbohatl díky podnikání v médiích. V roce 1981 založil agenturu zaměřenou především na ekonomické zpravodajství.
2. Michail Prochorov, prezidentský kandidát v Rusku

(Odhad bohatství: 13,2 miliardy dolarů)


V ruských prezidentských volbách skončil na třetím místě. Prochorov je podle magazínu Forbes třetím nejbohatším Rusem. Zdrojem bohatství tohoto více než dvoumetrového muže pocházejícího z prominentní sovětské rodiny se stala firma Norilsk Nickel, která je největším světovým těžařem niklu a palladia.
3. Bidzina Ivanišvili, kandidát na premiéra Gruzie

(Odhad bohatství: 6,4 miliardy dolarů)

Nejbohatší muž Gruzie má majetek rovnající se polovině ročního HDP země.  Loni byl tento investor a finančník poté, co vstoupil do politického života, zbaven gruzínského občanství. Úřady to vysvětlily tím, že to je automatický postup vzhledem k tomu, že Ivanišvili získal francouzské občanství. Byly za tím ale zřejmě spory s úřadujícím prezidentem Saakašvilim.
4. Silvio Berlusconi, bývalý italský premiér

(Odhad bohatství: 5,9 miliardy dolarů)

V mládí se živil jako zpěvák romantických písní na výletní lodi, zbohatl ale až na médiích. Do jeho impéria patří několik novin a desítky televizních kanálů. Berlusconi loni rezignoval na funkci předsedy italské vlády poté, co jeho koalice ztratila v parlamentu většinu. Hlavní podíl na tom měla neschopnost Berlusconiho kabinetu prosadit skutečně zásadní reformy zaměřené na snížení zadluženosti země.
5. Henry Ross Perot, dvojnásobný prezidentský kandidát USA

(Odhad bohatství: 3,5 miliardy dolarů)

Trojnásobný miliardář Ross Perot je důkazem toho, že ani v USA nejsou peníze všechno, jak by se dalo čekat zejména v politice. Navzdory desítkám miliónů dolarů vloženým do předvolebních kampaní se mu nepodařilo přesvědčit voliče, že by do Bílého domu měl nastoupit právě on. Nejblíže se k cíli dostal v roce 1992, kdy na získání devatenácti procent hlasů vynaložil 63,5 miliónu dolarů.
8
Fotogalerie
Stačí velký majetek k úspěchu v politice? Aktuálně si tuto otázku kladou komentátoři například v souvislosti s kandidaturou multimilionáře Mitta Romneyho na post amerického prezidenta. Časopis Forbes sestavil žebříček nejbohatších politiků. A jsou mezi nimi jak ti, kteří uspěli, tak ti, kteří se o to jen neúspěšně snažili.

Žebříček nejbohatších politiků si prohlédněte ve fotogalerii: