Kdo to natočil? Arabský svět rozzuřilo pochybné amatérské video

Záběr na proroka Muhammada ve filmu Nevinnost Musilmů, který rozzuřil arabský svět. Zdroj: youtube.com

Záběr na proroka Muhammada ve filmu Nevinnost Musilmů, který rozzuřil arabský svět. Zdroj: youtube.com

Americké námořnictvo vyslalo k břehům Libye dvě válečné lodě.  (Foto ČTK)
Jde o reakci na útok na konzulát USA v Benghází, při němž v úterý zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance USA v Libyi. (Foto ČTK)
Americký velvyslanec v Libyi Christopher Stevens zemřel při útoku na americký konzulát v Benghází následkem inhalace kouře, což způsobilo krvácení do žaludku.  (Foto ČTK)
Lidé zapálenými svíčkami uctívají památku zesnulého velvyslance.  (Foto ČTK)
Dosavadní zprávy hovořily o tom, že incident před konzulátem USA v Benghází podnítil protiislámský film americko-izraleského filmaře. Výňatky z něj se dostaly na internet včetně populárního serveru YouTube. Americký internetový gigant Google, který tento web provozuje, podle agentury Reuters ve středu oznámil, že čtrnáctiminutový klip z filmu vysmívajícího se údajně islámskému prorokovi Mohamedovi neodstraní.  (Foto ČTK)
8
Fotogalerie
Arabským světem se dál šíří vlna násilí namířená proti Spojeným státům. Ve čtvrtek zaútočily stovky rozzuřených muslimů na americké velvyslanectví v San’á, hlavním městě Jemenu.

Do Libye, kde protestující islamisté v úterý zabili velvyslance USA a tři další diplomaty, míří americké válečné lodě. Také v Íránské islámské republice se shromáždil několikastovkový dav zpívající „smrt Americe“. Neustálým útokům demonstrantů čelí i ambasáda v egyptské Káhiře, nepokoje ale hlásí celý arabský svět. Za vším stojí jedno poloamatérské video zesměšňující proroka Muhammada.

Film pojmenovaný „Nevinnost muslimů“ zobrazuje islám jako násilné, pokrytecké náboženství a muslimského proroka Muhammada jako homosexuálního smilníka. Původ filmu je obestřen tajemstvím a není možné jednoznačně říci, kdo je jeho autorem. Podle jedné verze jej natočil jistý izraelský producent žijící v Kalifornii a vystupující pod jménem Sam Bacile. Chtěl v něm prý předvést, že islám je zločinné náboženství. „Islám je jako rakovina,“ řekl prý Bacile v telefonickém rozhovoru s redakcí agentury AP. Podle jiných verzí je ale Bacile fiktivní postava a film vyrobila skupina koptských křesťanů původem z arabských zemí.

OBRAZEM: Do Libye míří americké válečné lodě

Film vznikl v poloamatérských podmínkách kdesi v jižní Kalifornii a hrají v něm američtí herci. Server Hollywood Reporter kvalitu ryze ateliérového snímku označil za „neprofesionální“. Když se asi čtvrthodinový trailer k filmu v červnu objevil na serveru YouTube, skoro nikdo si ho nevšiml. Avšak 9. září, dva dni před výročím útoků Al-Káidy na Světové obchodní centrum, kdosi video přeložil do arabštiny a znovu ho umístil na internet. Video pak odvysílaly arabské stanice, což vyvolalo vlnu odporu. O propagaci v USA se mu postaral také , známý nepřítel islámu.

Film kritizují i herci, kteří v něm hrají. Neměli prý tušení, že bude zneužit k politickým účelům. Osmdesát mužů a žen, kteří ve filmu účinkovalo, si na zneužití snímku stěžují v dopise odeslaném stanici CNN.

Ukázka z filmu Nevinnost muslimů, který rozzuřil celý arabský svět

Jedna z hereček, která si nepřála být jmenována, tvrdí, že film neměl mít původně s islámem nic společného. Měl se jmenovat „Pouštní válečník“ a mělo jít o historický dobrodružný film z arabské pouště. Postava Muhammada se při natáčení jmenovala „George“. Herci si stěžují, že jejich dialogy byly později změněny.

Násilné reakce muslimů a útoky na velvyslanectví kritizoval egyptský prezident Muhammad Mursí. „To, co se stalo, je nepřípustné. Prorok Muhammad nás učil respektovat lidský život,“ řekl prezident, ale zárovbeň varoval před zesměšňováním islámu, které může mít v muslimském světě bouřlivé následky. Američané mezitím vyšetřují, jestli vražedný útok na ambasádu v libyjském Benghází nebyl plánovaným dílem teroristů, kteří film použili jen jako záminku pro šíření násilí.